Blogg: Anders Drejare

BLOGG I EN GALEN TID
Alla våra Hjärtan


Ljus och kärlek är starkare än mörket.


14 februari 2023 Anders DrejareHandbok för Kaninhålet


När är yttrandefrihet just det och inte bara en fientlig provokation mot dem eller det man hatar? När blir ett artistiskt eller konstnärligt uttryck en rent kränkande käftsmäll istället för ett kreativt skapande?


Handbok för Kaninhålet är en betraktelse över dessa och liknande fenomen.


21 januari 2023 Anders DrejareJulafton en tid för vad?


1972: gudsfruktiga amerikanska piloter tömmer under helgen tjugo tusen ton bomber

2022: alkoholpåverkade ryska militärer intensifierar strävan att utplåna förutsättningar för ett civilt liv


24 december 2022 Anders DrejareVarför ljuger dom på detta viset


Ukraina får fortfarande inte offensiva vapen.


Polen kan inte leverera av sina stridsplan då USA dröjer med att släppa till nyare versioner. De tyska Leopard stridsvagnarna rör sig ingenstans. Vår statsminister har bytt fot och påstår att svenska toppkortet Archer inte finns på deras önskelista längre. Försvaret har 48 stycken à 54 mkr. Det amerikanska Patriot är ett utmärkt luftförsvar men inte fullgod hjälp för att ta tillbaka mark från främmande makt.


Vår regring skyddar sina kollegor i Turkiet. Vem har visat att det var kurder som låg bakom bombdådet 13 november i Instanbul? Kanske man borde pekat på IS istället; som har allt att vinna och t o m drar nytta av att den moderna rättsstaten Turkiet med kort varsel nu bombar i nordöstra Syrien. En attack som försvårar bevakningen av fångläger för IS-krigare. YPG milisen som med stöd av USA tog striden med IS och slog ut kalifatet, behövs inte längre?


Så snart Sverige åtminstone delvis betat av utlämningslistan kommer vi med i NATO alliansen och Turkiet kan nästa gång använda vapen från Bofors, för att mer effektivt slå mot vad de uppfattar som terrorism.


20 november 2022 Anders DrejareKlädkod


Man om du vore kvinna, hur skulle du klä dig?


Ett tygstycke kan vara viktigare än en ung människas liv. Makten är störst, inte Gud? Polisen skjuter sörjande människor i Saqqez, Iran. Hon kom därifrån, Masha Amini som utsattes för övergrepp i Moralpolisens förvar och dog av skadorna. Händelsen utlöser en flodvåg av skadade och döda - hur omfattande måste inte dessa människors desperation vara, som riskerar och drabbas av detta övervåld? bild från Twitter, publicerad av BBC


Religonen är uttryck för olika svar på frågor om livets mening och mål, om moraliska krav och plikter mot medmänniskorna. Inte en falsk flagg att förfölja oliktänkande, vilket tyvärr varit och tydligen forsätter alltför att användas så


26 oktober 2022 Anders Drejare263e FEBRUARI 2022


Idag har kriget pågått i 239 dagar. För många har kalendern fastnat på 24 februari trots att det snart gått åtta månader. För oss alla som inte befinner oss eller mer personligen relaterar till den katastrofala situation i östra Europa, kryper det på en slags avtrubbning. Hur många raserade hus har vi inte sett och det tar aldrig slut. För att inte tala om eländet i Myanmar och Jemen och Tigray och ...


20 oktober 2022 Anders DrejareBarbari


Det kommer vatten ur duschen. Den misär som råder på annat håll är just på annat håll. Känner dåligt savmvete. Förstörelsen är ingen olyckshändelse eller naturkatstrof. Det är ett medvetet handlande av barbarer i en - som vi trodde - modern värld.


Kanske jag åtminstone kunde åka ned till ambassaden i Stockholm och manifestera mera handgripligt. Ett blygsamt uppror och en skrikig demonstration borde väl några av oss svenskar kunna åstadkomma?


Vi har ju fortfarande varmt vatten i duschen.


16 oktober 2022 Anders Drejare1914 1941 2022


Ryssland i panik. För många är det inte längre möjligt att blunda när nya män ska till fronten, dåligt utrustade och oförberedda kommer många av dem staplas på varandra som sandsäckar. Krig är ett omänskligt vansinne och denna gång har man själva skapat orsaken till mobilisering. Santidigt rullar igen samma stridsvagnar nu som vid förra världskriget, material och utrustning sinar. Den privata armen skulle bli spetsen på de militära styrkorna men istället har en tredjedel av Wagnergruppen utraderats. När tvångsrekryterade män snart ser att deras öde är att bli kanonmat, kanske de istället vänder sina vapen mot de egna officerarna?


Tidigare krigsherrar som grävt ned sig i en återvändsgränd har resolut fått bita hål på cyankaliumkapseln. Dödens konvulsioner har effektivt tagit dem från förnedrande förvaring och maktlöshet.


Varför ska vi inte tro att den nye tsaren istället tar de medel som står till buds? Och kommer då väst att skapa den sköld som krävs över Ukrainas luftrum?


4 oktober 2022 Anders DrejareVinnare och förlorare


Vägen hade varit målmedveten och ledde till toppen. En världsledare men något gnager, kanske han inte bemöttes med den respekt och intresse som han hade tänkt sig från de västliga herrarna. Jo det fanns en och annan kvinnlig ledare också men kanske inte något som betydde som mycket för honom. Att få sälja gas, olja och jordbruksprodukter gav i alla fall klirr i kassan och makt.


Nu i en återvändsgränd, det som såg så enkelt ut hade förvandlats till en kedja av felsteg. Ja-sägarna skyddade sig själva och tog vad de kunde. Dem som gav friktion eller uppvisade något slag passivt motstånd försvinner. Det ena svårförklarliga dödsfallet efter det andra i den oligarkiska kretsen och andra signifikanta personer, hela familjer döda. Vän igår - borta idag.


Efter ett halvår mal man oförtrutet på till priset av oöverskådliga egna förluster. Hamrar in död och förintelse på det folk man säger är sina bröder. Mosebokens bibliska berättelse om Kain och Abel är alltför aktuell. Gud såg Abels men inte Kains gåvor, bristen på bekräftelse blev ödesdiger.


22 september 2022 Anders DrejareVems är felet?


Är det Putins krig eller Magdalena som är orsaken till våra elräkningar..?


Självklart är att för varje månad, vecka, dag och timme som kriget pågår skadas, traumatiseras och dödas människor. LIvsverk slås i spillror.


Svenska försvaret har utrustats med Archer från Bofors, en avancerad haubits som är monterad på ett terrängfordon och mer kraftfullt än komventionell stridsvagn. Dessa borde självklart vara utrustade med Excalibur ammuntion tillsammans med systemet Raytheon för precisionseld upp till 60 km.


Sverige fick frågan förra veckan och funderar fortfarande på om vi ska möta Ukrainas önskemål att sända dessa dit. Vad väntar vi på eller ska dessa till Turkiet, vår svårflörtade kompis i den nya klubben?


7 september 2022 Anders Drejare
WWZ


Vem viskade till fältherrarna att inom 72 timmar är regeringen avsatt och landet under erövrarnas kontroll? En nation utan en riktig ledare, bara en pajas så angriparna förväntade sig en självklar promenadseger. Efter ett halvår består den då tänkta ryska paraden av utbrända och rostiga tanks, placerade i Kievs centrum.


Den ryska militärens stridsfordon målade med Z och atällda i långa kolonner på vägarna. Många enkla skottmål som sittande fåglar. Andra malande på med urskiljningslös granateld mot alla strukturer de kan nå. I takt med att armebrigaderna utarmas av förluster, ersätts de med legosoldater och fängelseinterner som lockas av rundhänta löften.


Mot allt sunt förnuft grävde trupperna ned sig i Tjernobyls radioaktiva mark - för att skydda sig. Nu har man tagit Europas största kärnkraftverk som gisslan till förvar av miltär utrustning och en utgångspunkt för fortsatt beskjutning, mot de som faktiskt befolkar landet. De sjukaste, äldsta och mest behövande utraderas steg för steg av en krigsmaskin som ter sig mer befolkad av zombies än levande, kännande och tänkande individer.


Och i Skandinaviens huvudstad står ryska ambassaden i godan ro, inte en endaste svastika har sprayats på muren. Snälla, det är ju bara två korslagda Z, hur svårt kan det vara? World War Zombie


24 augsti 2022 Anders Drejare
Vem var Liza


14 juli utanför shoppingkomplexet Jubilee i Vinnytsia ligger en rosa sittbarnvagn, kraschad och nedblodad. Ett kvarter från Victory Square, hela fasadens fönster borta och i bottenvåningen ett utblåst medicinskt hälsovårdscenter.


Strax innan publicerade Iryna en video på Instagram med sin leende fyraåriga dotter, på väg till logopeden. Flickan med Downs syndrom var mammas ögonsten och enda barn.


Missiler från ryska marina stridskrafter slog ned urskiljningslöst, på förmiddagen när det var mycket folk i rörelse. Bara en attack i raden av tusentals mot civilia mål i Ukraina. Denna gång blev Liza en av tjugotalet människor som dödades, varav ytterligare några barn. Hennes mamma blev svårt skadad och förlorade ett ben. Samtidigt som CNN, BBC med flera kablade ut bilder och rapporter, var inte Iryna medveten om Lizas öde. Hon var i alltför dåligt skick på sjukhuset för att ta emot information om sin dotter.


Hur kan vi vara så tysta? Varför duckar vi när den största terroristen varje månad massakrerar fler människor än Al-Quida utraderade på World Trade center? Ambassaden i Stockholm är tydligen en fredad zon.


Sverige flyr istället in ett NATO som förstås tar emot oss och Finland med öppna armar. Vi blir en buffert för Skandinavien, har moderna vapen och utvidgar alliansen längs större delen av Östersjön. Panik är sällan ett klokt utgångsläge för väl genomtänkta beslut. Sverige är redo att kasta gamla ställningstaganden och glömma folkrättsliga frågor utan en djupgående analys.


15 juli 2022 Anders Drejare
Förskola träningsfacilitet för blivande militärer?


Aggression utan gränser. Den speciella operationen ämnar enbart slå ut militära mål i Ukraina och när G7-länderna idag samlas i ett stängslat lyxhotell - någon timmes flygtid därifrån slår missiler som vanligt ned i bostadsområden. I morse smulades en förskola (kindergarten) sönder i Kiev, kanske söndag var räddning och barnen hemma denna gång? Surt för den som är paria i Västeuropa och Nordamerika men ingen tröst för svältande människor i Afrika pga blockerade hamnar.


Sannolikt får vi se än fler attacker från Belarus territorium. Från start möjligjorde de kriget på Rysslands sida och nu kommer man att få ryska Iskander M missiler utplacerade. Systemet använder både ballistiska och kryssningsmissiler kapabla för såväl konventionella som nukleära stridsspetsar. Kanske finns de redan på plats?


Tyskland som är värd för G7 denna gång, har tyvärr visat ambivalens och inte lyckats skicka de pansarfordon och andra vapen som utlovats till Ukraina för en månad sedan. Så långt är väl ändå inte landvägen dem emellan? Än så länge rinner rysk gas i pipelines under Östersjön till Tyskland och miljarder pengar skickas kontinuerligt åt andra hållet. Nordstream 1 har en kapacitet på 590 TWh/år, vilket motsvarar mer än hela Sveriges totala årsbehov av energi.


26 juni 2022 Anders Drejare
På knä för Turkiet


Så lämnar Sverige efter två hundra år en på pappret neutral position eller åtminstone formell alliansfrihet (eller i politisk retorik allianslöshet), för att tillsammans med Finland flytta fram NATO's gräns längs nästan hela Östersjön.


Vi lämnar också i mångt och mycket möjlighet till självständiga beslut om vår utrikespolitik och egna ställningstagande i säkerhetsfrågor. Det som borde varit en triumf blev istället makalösa turer som lyfte fram en politisk vild i det globala nyhetsflödet och att vi satte oss i knät på den närmast fundamentalistiska regimen i NATO's östra medlamsstat.


Samma stat som förhandlar med Ryssland för att underlätta försäljning av stulet spannmål. Hundratusentals ton skeppas ut från Ukraina till Mellanöstern. Som av en händelse hamnar stora delar av spannmålet i Turkiet, samtidigt som Afrika svälter och Indien inte klarar av att öka sin produktion som de hoppats, tvärtom har de hamnat i nöd pga klimatet.


Hur sover ni, den politiska majoriteten i Sveriges Riksdag?


10 juni 2022 Anders Drejare
Tre månader av terror, militära övergrepp och destruktion av ett samhälle


Natten till i morgon innebär att vi nu går in i den fjärde månaden av krig i Europa. Under veckor och kanske månader innan var alltför många invaggade i tron att alla dessa mobiliserade stridskrafter bara skulle skramla och sedan återvända till sina baser.


Att åtminstone den västerländska delen av världsamfundet inte orkat stoppa denna urskiljningslösa förgörelse och död för vaniga människor är obegripligt, jag skäms över vår oförmåga.


23 maj 2022 Anders Drejare
Snälla hjälp Sverige


Vem ska rädda Sverige? Idag presenterades den utredning på fyrtio sidor som gör upp med tvåhundra års svensk alliansfrihet. Blir vi tryggare innanför NATO än att stå brevid och är det rätt att forcera beslutet? Vad säger analysen om vår säkerhet, om processen inte blir så smidig som man hoppas - precis, ingenting!


Kanske det mer handlar om att vi får hjälpa Moldavien med sin borttappade region Transnistrien eller Poland eller Bulgarien eller Rumänien; än att NATO ska behöva hjälpa Sverige. Eller att vi ska ställa upp för våra baltiska grannar? Dom som vi lämnade ut under förra storkriget? Det vore ju en senkommen men rimlig gest. Sverige har hur som helst en nyckelroll för Östersjön.


Men hur kan motivet att gå med i NATO vara att spara pengar och få hjälp om ryssen kommer? Tillbaka till oss igen som på 1700-talet? NATO skapades 1949 som en reaktion på andra världskriget. Har vi glömt att världens absoluta stormakt för 50 år sedan använde kemiska stridsvapen och skulle bomba ett asiatisk land tillbaka till stenåldern? Det finns alltid Good Guys & Bad Guys, tyvärr behöver de inte alltid vara de samma över tid.


13 maj 2022 Anders Drejare
Mors Dag


Idag firas Mors Dag i Ukraina, en dag som blir så speciell nu när familjer skingrats och barnen vaknar om nätterna för att se vilka som finns nära dem.


USAs president Biden skickade sin hustru för att gratulera alla mammor genom att träffa Ukrainas presidentfru. Rysslands president Putin skickade ännu en missil. Just denna dag utplånades en skola liksom många av de familjer som sökt skydd där.


Imorgon är det 9 maj och segerns dag över nazisterna 1945.


8 maj 2022 Anders Drejare
Helvetet finns på jorden


Helvetet är inte någon myt, religös föreställning eller prosaiskt begrepp. Det skapas av människor varje dag och i olika skepnader men är likväl ett helvete.


5 maj 2022 Anders Drejare
Tack för kaffet


FN's generalsekreterare Antonio Guterres har knappt lämnat fikastunden hos mannen med stålkäken i Moskva, innan han anländer till Kiev och hjälten i miltärgrön tröja; när en missil slår ut ett bostadshus i närheten. För den oresonliga, militära invasionsmaskinen är civilbefolkningen lika mycket kanonmat som deras egna rekryter.


Tjugotvå men allt är som förr. Kina har sin kejsare. Ryssland sin tsar. USA har sina cowboys. Men var är vår Dag Hammarskjöld?


29 april 2022 Anders Drejare
Vi är alla ukrainare


Vem är förvånad efter Aleppo och Grozny?


Människors utsatthet gör oss alla till ukrainare och jag får lära mig ett nytt ord på engelska atrocities (grymheter, vidrigheter, hemskheter) att lägga till andra ord som violation (kränkning, brott, våldtäkt, vanhelgande, störande intrång, överträdelse) och genocide (folkmord, massmord).


Istället för att blunda får vi också försöka att ta in något av vad det innebär att existera i Jemen, Myanmar, Tigray, Nicaragua eller Xinjiang - bara för att nämna några områden där tillvaron för somliga präglas av allt från övergrepp till folkmord.


Inspelade röster från kriget (i översättning från ryska, i video publicerad av CNN): "We are so fed up sitting here, and I just hope we are not going to get hit ..." But you are going to be a veteran after this special military operaion in Ukraine. Putin has signed a decree "What veteran? They promised us we would all get medals, and money with each medal. But I want to go home, I don't need those medals"


8 april 2022 Anders Drejare
Eftertankens kranka blekhet


Mitt arbete är att förbygga sjukdom och skada. När det ändå uppstår är målet att begränsa och om möjligt återställa. Jag antar att man i strategiskt tänkande, alltid ska utgå från att det värsta händer. Västvärlden gav bort Ukraina åt sitt eget öde redan när Krim ockuperades. Pandemin går på sparlåga. Nu driver istället denna politiska underlåtenhet oss själva in i enorma problem, som en skugga av smärtan där människor och hela samhället i en av Europas största länder trasas sönder.


30 mars 2022 Anders Drejare
Siffror


10 % av Ukrainas befolkning har lämnat landet. 25 % är flyktingar inom landet. 100 % är traumatiserade av en världens största makter. När militära framgångar gått i stå, riktas förstörelsen på befolkningen till ett orimligt lidande.


21 mars 2022 Anders Drejare
Omänskligt vansinne


Vi exponerar nu alla fönster på Läkarhuset med en grafisk affisch, maila doktor@drejare.com eller ännu hellre, titta gärna förbi. Du kan få en egen poster-pdf gratis för icke-kommersiell användning.


17 mars 2022 Anders Drejare
Sverige är inte neutralt


Sverige hotas och försvarets budget ska öka med 50%, kanske bortkastade pengar eftersom ett framtida scenorio inte kommer vara anfall av marktrupper som i Ukraina. Vi har tagit en självklar ställning redan, varför inte gå hela vägen? Igår utplånades en rysk stridsvagnsdivision, kanske med svenska pansarvapen. Inte storsäljaren Carl-Gustav som är pensionerad utan snarare Robot 57 eller Pansarskott 86.


11 mars 2022 Anders Drejare
Stoppa vansinnet


Vi hoppas på ett mirakel! Sittande på första parkett i realtid, när grannen bankas sönder och samman av ett monster på steroider. Historieböckerna kommer att utvärdera om femtusen svenska pansarskott var tillräckligt.


4 mars 2022 Anders Drejare
I en krissituation prövas vänskap


Detta oerhörda övergrepp som pågår är upprörande och sorgligt. Vårt stöd är till det ukrainska folket och vi tänker på er hela tiden. Vi har samma färger - blått och gult. Jag tror inte att denna dårskap är något som det ryska folket önskar heller.


25 februari 2022 Anders Drejare
Lyssna gärna på Eftermiddag med Maria Sundell

intervju P4 Gävleborg 28 december

Blogg i karantän: skuggan av Covid-19


Anders Drejare från ett kaotiskt 2020 till ett snart mycket bättre 2021

• antecknade tankar från 20 december till 5 januariSÖNDAG 20 DECEMBER

Flera veckors förberedelser för att hitta information, kontakt med ambassad, formulär som skickats fram och tillbaka, personbevis och orginalkopia av intyg från Thailand för att verifiera familjestatus, visumansökan personligen på plats i Stockholm, ansökan att bli godkänd för inresa, särskild försäkring som täcker allt (även långvarig intensivvård för Covid-19 på privatsjukhus). Sista två dagarna express PCR virustest med internationell reseintyg och en snabb hälsokontroll "Fit-For-Fly", dessa lyckligtvis genomförbart från egen klinik - annars hade vi ändå inte kommit iväg.


Allt skulle vara i ordning men man vet ju aldrig och vem sade att det är avkopplande att rodda inför en semester? Vi hade tur med väglaget till Arlanda.MÅNDAG 21 DECEMBER

Så här tomt har jag aldrig sett Suvarnabhumi Airport, en ofantlig knutpunkt för hela östra Asien och Australien. Endast Arlanda 28 mars hade tett sig mer spöklikt, dagarna innan Thailand stängdes.


Efter nattligt byte i Dubai blev vi mer hälsosamt, glest placerade i flygplanet. Samma krav på munskydd och plasthandskar. Personalen hade även visir och skyddande överdrag - inget som hindrade dem i deras sedvanligt professionellt utförda service. Reklam och magasin var borta från fickorna på stolsätet framför.


Vi följde en snitslad väg genom flygplatsen i Bangkok och fördelades sedan på rader av stolar med korrekt avstånd. Alla dokument kontrollerades igen, en nummerbricka fäst i skjortkanten. Strax satt vi själva i den mini-van som på 15-20 minuter tar oss till ett officiella karantänhotellet i Suan Luang, ett av få som accepterar gifta par i den rådande situationen.


Receptionisten tar emot vid en bänk utomhus, klädd som sköterska på ett isoleringsrum vid en infektionsklinik och med att andningsskydd som troligen skulle fungera även för en rökdykare. Allt är mycket vänligt och jag känner mig mer trygg här än i den vardagen vi precis lämnat hemma i Hudik.

Som av en händelse befinner vi oss i närheten vårt hus på Supalai och övriga familjen här, vid King Keaw road. Dit ska det dock dröja till 5 januari.TISDAG 22 DECEMBER

35.8 grader på morgonen. Nej, det är inte utetemperaturen, vädret är behagligt som en fin svensk sommardag borde vara. Lyckligtvis har vi en balkong i skuggan av några lövträd. Vi kontrollerar alltså tempen två gånger om dagen. Resultatet skrivs in i en app, som är kopplad till bluetooth och larmar troligen via gps om vi lämnar rummet - det är min teori. För att inte fuska ska det även skickas separat bild på termometern och om man glömmer kommer snabbt en påminnelse av sköterska. 


Rimligen borde vi vara friska men man kan inte ta något för givet. Sista veckorna innan resan har jag haft en malande oro. Med en accelererande smittspridning av SARS-Cov2, undermåliga testresurser, en smittspårning som för länge sedan förlorat sig från smittskyddslagens krav liksom saktfärdiga och otillräckliga myndighetsbeslut har förvandlat Sverige till Corona Country.

Region Gävleborg har inte slagit i taket vad gäller testkapaciteten, kan man läsa i SvD (TT) nätupplaga. Varför får då de som har symtom vänta i flera dagar på att utföra självtest, om de inte avvisats redan på telefon? On-line bokningarna räcker inte. Vårdanställd får vänta lika länge och svar tar flera dagar. Om sedan den Corona-positiva personen blir kontaktad för smittspårning, är det ett överraskande undantag. Min erfarenhet är folk sällan får höra något, ändå förväntas de själva ringa runt och be möjliga kontakter att söka trots att det då gått både en och två veckor.


Jag kommer aldrig att glömma det åldrade paret som vårdades i tur och ordning på Hudiksvalls sjukhus. Hon hade Covid-19 och var troligen smittad inom specialistvård, men han nekades test för han hade inga symtom! När hustrun skrevs ut, lades han in på sjukhus av samma orsak men kom aldrig hem. Hur ska jag som husläkare förklara när mitt eget förtroende brister?ONSDAG 23 DECEMBER

Jetlag, vaknar flera gånger och kl 04 tittar vi av en händelse på Euronews där försvarsministern intervjuas om Sveriges relation till NATO. En bisarr upplevelse se reportern stå på en armlängds avstånd och hålla mikrofonen intill Peter Hultkvits mun. Ingen ansiktsmask, självklart inget visir. Vår försvarsminister! Hur ska han kunna skydda oss om han inte ens skyddar sig själv och den närmaste omgivningen? Det är inte bara Anders Tegnell som envisas vara utan mask, snälla lyssna åtminstone på Stockholms Läkarförening!


Förut var elförsörjningen den stora försvarspolitiska mardrömmen. Det är mycket enklare nu, slå ut vår digitala kommunikation så kan vi fundera på varför Hultkvists 60 miljarder kronor om året inte löste problemet? Jag undrar hur finnarna tänker, precis som den urspårade pandemin är detta en beredskapsfråga.

Idag ska det bli lite yoga eller så, rörelseutrymmet är begränsat. Mat ingår, mycket och ofta. Den är helt ok och vällagad, vi klarar ändå inte att äta upp allt.TORSDAG 24 DECEMBER

Ytterligare en stillsam dag här, julpynt består av att tända tre små plastfigurer förställande en älg, tomten och en pingvin. God jul alltså :)


Men vad händer hemma i Hudik och Gävleborg, epicentrum för Covid-19? Regionen har begärt att få aktivera krislägesavtal, utifrån ett katastrofläge som är det tredje steget efter stabsläge och förstärkningsläge. Man ser således att det krävs att en redan trött vårdpersonal med hög sjukfrånvaro går ut i längre skift. SKR, Sveriges Kommuner och Regioner lämnade sitt godkännande igår.


Vi får efter våra olika förutsättningar ta vara på helgen, med de närmaste eller kontakt på annat sätt trots fysisk distans.FREDAG 25 DECEMBER

Min sinnesbild av av denna magiska helg är snötäckta granar, dekorationer, ljus, typisk skandinavisk mat och dryck, sånger. Kontrasten mellan kyla och värme. Ur ett historiskt perspektiv är egentligen min nuvarande situation med vistelse i den eviga sommaren, mer korrekt mot det klimat som Jesus föddes till.


Vad kan julen säga oss idag? Personligen ser jag inte mig höra hemma i någon särskild kyrksamhet. Jag har största respekt för Jesus, precis som jag har för Buddha också. Intressant hur dessa kan mötas, åtminstone i min värld.


Julen skapar och har alltid skapat en ambivalens för många av oss.


Framsidan är glädjen över att vara tillsammans. Den uppväxande familjens stund, det nyförälskade parets nyfikenhet och den åldrande generation som finner tröst genom livets erfarenheter och kanske också fått följa hur tillvaron går vidare genom barnen.


Samtidigt är julen övervärderad genom kommersialisering, ytligt glitter och jakt på den perfekta lyckan med pimpade bilder på facebook och instagram. Om du inte syns finns du inte eller?


Pandemin har i bästa fall visat att vi kan ha närhet trots fysisk distans men över tid ökar behovet att mötas fullt ut, det är naturligt eftersom vi är sociala varelser.


Baksidan av pandemin är just den fysiska distansen, som att vara utestängd från nära och kära i den sista stunden. Har det verkligen varit nödvändigt att tvinga människor efter ett långt och strävsamt liv möta döden själva? Naturligtvis kan vårdpersonal ge tröst med sin närvaro men hur framgångsrik du än varit, är det mindre värt än den luft du kämpar för att få till lungorna.


Vaccinet blir vår stunds frälsare.LÖRDAG 26 DECEMBER

Dagens händelse: PCR test.


Efter fem dagar på rummet blir vi hämtade av en inplastad bell-boy och ledsagas till en pop-up-sköterska. Detta är första gången som vi får röra på oss inom anläggningen sedan ankomst, visserligen bara totalt femtio meter men ändå. Hoppas på svar i morgon, borde vara negativt.


Statistik: med ett ben i Sverige och ett i Thailand, är det nära till att jämföra situationen.


När vi var här på förra vinterledigheten kunde ingen ana att det bara en månad efter vår avresa skulle bli tvärbroms. Lockdown innebar att princip nästan alla skulle stanna hemma. Personalen på sjukhuset blev istället kvar på jobbet och vistades där mellan arbetspassen för att inte ta ut smittan därifrån. De som ändå hade orsak och tilläts röra sig ute testades upprepade tillfällen av kroppstemperauren. Om okey fästes en liten lapp på kläderna, annars var det att bege sig till polisstationen. Myndigheterna försedde befolkningen med mat, som kördes ut samtidigt som den vitala turistnäringen blev iskall.


Allt flyg till Thailand begränsades till frakt, diplomater och enstaka andra grupper av personer. Först under sommaren började man lätta på restriktionerna, för att efter hand med sk repatriation flights låta thailändare som ofrivilligt satt fast i olika länder, få möjlighet att återvända hem. Under hösten öppnades möjligheten ytterligare att söka tillstånd för inresa, främst för dem med anknytning och särskild orsak. Kravet på 15 dagars karantän för alla kvarstår, skillnaden är att staten bjuder sina medborgare på vistelse medan vi faranger (utlänningar) betalar själva förstås.


Nyligen stängdes en hel stadsdel i södra Bangkok, inte långt härfrån faktiskt. Orsaken var en nonchalant superspridare med Covid-19. Hon hade rört sig fritt i olika offentliga miljöer och exponerat 600 personer. Jo, man har spårat allihopa.


Aktuell statistik över Covid-19 relaterade dödsfall totalt, visar att Sverige har 8.279 registrerade dödsfall (0.08 % av befolkningen). USA 329.000 st (0.1 % av befolkningen). Storbritannien 69.625 st (0.1 % av befolkningen). Taiwan 7 st (0.00003 % av befolkningen). Norge 421 (0.008 % av befolkningen). Thailand 60 st (0.00009 % av befolkningen). Relationen mellan dödsfall mot befolkningsmängden speglar omfattningen av Covid-19 relaterade och registrerade dödsfall inbegriper förstås importfall också.


Igår genomfördes här obligatoriskt krav på att bära mask, av alla och överallt i hela landet. Obligatoriskt innebär 100% och påföljder för den som bryter mot kravet. I praktiken har de flesta redan använt munskydd sedan i våras. I nära situationer och främst yrkesmässigt, är det vanligt med visir också.SÖNDAG 27 DECEMBER

Äntligen, vi sov över och hörde inte ens knackningen på dörren att frukosten kommit. Vi väcktes av en ilsken signal på hotelltelefonen och en röst som påminde om morgontemperaturen. Kanske äntligen har jetlag börjat släppa?


Varför så halvhjärtat Sverige? Inreseförbud från England för att minska spridning av den ännu smittsammare corona virus varianten, ändå lyckas British Airways disembarkera grupper av svenskar annandagen på Arlanda. De reser vidare med uppmaningen att testa sig om de får symtom. Naturligtvis ingen tvingande karntän, inte ens PCR-test vid ankomst eller i närtid. Sådana är vi inte i Sverige men på andra sidan kölen är det så. Dessa englandsresenärer ska testa sig OM de får symtom, då är det försent! Lägg därtill de väntetider för test och sedan svar som förekommer. Folkhälsomyndighetens riktlinjer blir för mig helt obegriplga.


Läkarhuset levererar sedan oktober kostsamma expresstester som service till friska svenska personer vilka har resekrav, t ex för att en sjuksköterska ska kunna ta sig till sitt jobb i Norge eller att en sjöbefälhavare ska kunna mönstra på sin båt i Europa. I ljuset av vår situation och bristande hantering av smittan är det rimligt att dessa myndigheter tar det säkra före det osäkra. Jag önskar att vi också gjort det i Sverige.


Nu har vi fått svar på PCR test som togs igår: SARS-Cov2 ej påvisad.MÅNDAG 28 DECEMBER

Media älskar att problematisera och polarisera för att få mer klös i nyheterna. Helst ska det finnas en peronlig vinkel, någon ett identifiera sig med eller en företeelse som berör. Pandemin har alla dessa ingredienser. Samtidigt kan man å andra sidan passa svåra frågor, kanske pga otillräcklig kunskap i ämnet eller att vissa frågor ställer man inte.


Nu har äntligen Corona vaccinationerna kommit igång i Europa. Dagens Eko-reportern på Sveriges Radio oroade sig över hur dementa människor ska ge sitt medgivande till detta, att de som behöver skyddas mest kanske inte kunde vaccineras? Snälla du, detta hanteras dagligen av sköterskor och ansvariga läkare på vårdboenden runt hela landet. Dementa precis som andra åldringar har oftast läkemdel. Behandlingar startas, ändras och avslutas löpande. Vi har den årliga vaccinationen mot influensa. Att få den demente, deras anhörigas samtycke eller på annat sätt bedöma nyttan sker dagligen året runt.


Sociala medier fylls av oro från thailändare i Sverige över situationen i deras hemland. Dagens Eko-reportern stationerad i Bangkok för Sveriges Radio, beskrev igårkväll situationen som förvärrad utan att lämna fakta. Det har varit ett utbrott vid en fiskmarknad i Samut Sakhon och antalet Corona-positiva testade personer spikade 21 december med 809 stycken. Den stadsdelen är den enda rödlistade i landet, vilket innebär att ingen får resa in eller ut från området. Verksamheter som inte kan Corona säkras får stänga.


De lokala myndigheterna är ute på samhället och söker upp stora mängder av folk som testas slumpmässigt. Resultaten är underlag för klassificering Röd Orange Gul Grön. Förutom Bangkok city och området syd-sydväst är resten av landet gult eller grönt. Om man översätter indelningen till Sverige så hamnar väsentligen hela riket i rött eller orange. Denna situation är våra svenska myndigheter medvetna om men de skärpta riktlinjerna blir varken tvingande eller tillräckligt skyddande.


Den svenska vården har skyhög personalfrånvaro. En uppenbart  bidragande faktor är att Regioner saknar resurser till att Corona testa alla patienter som läggs in. Både vårdpersonal och andra patienter smittas därför i onödan. En fabrik eller industri med arbetsmiljöproblem som utsätter personalen för samma risker, skulle tvingas stänga av huvudskyddsombudet.


Sedan hade vi uppesittarkväll, för att lyssna på P4 Gävleborg eftermiddag med Maria Sundell kl 15.45 och intervjun med läkaren som åker till Thailand mitt i pandemin. Ovant och trevande för mig men blev ganska intressant.TISDAG 29 DECEMBER

Passerat halvtid i karantän :) vilket innebär en stunds rast att strosa mellan solen och skuggan av vacker växtlighet, på den begränsade ytan runt en blå pool utan badande gäster. Tänk vad man kan anpassa sig, fast förutsättningen är förstås att det finns en utchecking inom räckhåll.


Dåsande efter en lunch på balkongen med spicy soppa och grillad fläskkarre, söt soyasås och sticky rice nedsköljt med starkt iskaffe, är det dags att fylla i enkäter "Stress Assessment and Stress Screening for COVID-19 to be performed by people in detention". I början av vår vistelse rapporterades om en kvinna som föll (?) från balkongen på sitt karantänboende.ONSDAG 30 DECEMBER

Så här på slutet av året är det läge att vara självkritisk.


Egentligen fanns det alarmerande fakta på bordet redan under januari. En del experter var starkt oroade, andra aktörer sköt ifrån sig eller blundade. Världen hade inte sett en omfattande pandemi på hundra år.


Under februari var det business as usual. Samtidigt som skidturister från ett intensivt nöjesliiv under sportlovet återvände till Sverige steg paniken i norra Italien. Lombaridet debuterade som epicenter för den nya pandemin, den mest folkrika och ekonomiskt viktigaste regionen, belägen söder om Alperna isolerades helt från övriga Italien. Att kineserna redan kunnat stänga ned en provins eller införa vilka hårda kontroller som helst, var ingen överraskning men Europa..?


Själv tog jag då inte till mig vidden av vad vi stod inför. Dödstalen initialt var inte så mycket högre än vad som orsakades av vägtrafiken i Italien. Förutom medias rapporter och Folkhälsomyndighetens trevande steg, tog jag efter hand del av resande personers berättelser. Under mars månad hade en gräsbrand etablerat sig utan kontroll. Effekterna på verksamheten vid Läkarhuset och företagshälsan uppenbarade sig, om än knappt en viskning mot den storm som stängde gränser och gav panik globalt.


Nu inför hösten var vi inte lika oförberedda i Sverige men vitala resurser för smittspårning och tvingande restiktioner saknas. Covid-19 har exploderat.TORSDAG 31 DECEMBER

"The Masque of the Red Death” skrevs 1842 av Edgar Allan Poe, USA.


Pesten ödelagger landet, presenterande sig scharlakansröd i blod. Den drabbade insjuknar abrupt och skapar skräck i omgivningen, strax innan offret hastigt avlider i plågor.


Prins Prospero var bekymmerslös och när hälften av befolkningen inom hans rike gått under, samlade han tusen av sina mest välmående och lättsamma vänner. Prosperos magnifika och excentriska slott omgärdades av en hög mur, byggd av järn med bultar härdade i ugnar.


Slottet var förberett med all slags förnödenheter och lyx. Det var onödigt att oroa sig eller att ens tänka. Där var clowner, impressionister, balettdansare, musiker, skönhet och vin. Säkerheten fanns därinne och den röda döden utanför. Världen där ute kunde lämnas åt sitt öde.


Tiden närmade sig ett halvår och när pesten rasade som värst utanför gränsen, underhöll Prins Prospero sina vänner med den mest storslagna maskerad. Sällskapen rörde sig mellan de sju sviterna, inredda både smakfullt och bisarrt i olika färgtema.


Inredningen och sammetstapeterna var svarta i det sista rummet. Ljuset genom det lilla fönstret spred ett skrämmande, blodrött sken i rummet. Gästerna undvek att röra sig där, men för dem som ändå steg in fick deras ansikten en vild uppenbarelse. I rummet fanns också en stor klocka i svart trä. Varje timme slog den med en stark musikalisk och samtidigt så främmande klang, att alla aktiviteter stannade upp en stund. Dansarna rörde sig mellan de övriga rummen, de var klädda fantasifullt och rörde sig som i en dröm. Musiken skapades efter deras steg.


När klockan till slut slog tolv uppenbarade sig en främmande maskerad person, skrämmande i sina trasor som pesten själv. Prins Prospero utmanar den objudne gästen ”slit av masken så vi får se vem som ska hängas i soluppgången!”. Den maskerade gestalten rörde sig ljudlöst från rum till rum, människorna föll undan och ingen lyfte en hand till undsättning av prinsen. Deras öden var redan beseglade.


Digerdöden började som ett pestutbrott i Kina år 1334 och rörde sig västerut längs handelsvägarna till Europa.


Mar-a-Lago är en slottsliknande club på Palm Beach, alldeles nyligen renoverad invändigt med vissa utmanade design inslag. En plats där president Donald Trump samlar sina rika vänner och andra som vill få chans att frottera sig med överklass.


CNN rapporterar (29/12) att det forfarande är trångt runt poolen på Mar-a-Lago, folk flockas i matsalar och buffen nästan som vanligt. De hade redan sålt femhundra biljetter till nyårsfesten. Det är krav på ansiktsmask i hela staten Florida, vilket rapporteras blivit lite hipp som happ på Mar-a-Lago. Utanför slottet och i en annan verklighet, tar SARS-Cov2 fortfarande ett amerikanskt liv i minuten.


En saga kan ge perspektiv, världen kom ju genom pesten då och nu fem i tolv har vaccinet börjat levereras. Jag tycker att vi med stor förtröstan kan se fram mot ett mycket bättre 2021, även att det dröjer in på året. Nyårsafton blir en självklar stund för reflektion och hopp.


Ikväll blir det COUNT DOWN, som de säger i Thailand. Happy New Year !!FREDAG 1 JANUARI

Jo, visst är det något fräscht över frukosten även om den ser ut som igår. Sval 22-gradig luft från balkongen. En känsla av att öppna en ny bok, vända första bladet och mötas av de så viktiga raderna som fångar dig in i berättelsen. Låt oss tillsammans skapa 2021LÖRDAG 2 JANUARI

"... And she said: We are just prisoners here, of our own device  ... Last thing I remember, I was running for the door. I had to find the passage back, To the place I was before. Relax, said the nightman. We are programmed to recieve. You can check-out any time You like, But You can never leave"  Hotel California av the Eagles 1977, USA


Är det inte svårt vara inlåst i två veckor? Naturligtvis är formuleringen tillspetsad och dessutom en förväntad konsekvens av eget medvetet val. Och varför ska en läkare resa mitt i en pandemi?


Under december upplevde jag att coronaviruset exploderade hemikring i Hälsingland, kände mig osäker om det var möjligt att åka eller skulle vi smittas innan dess? En enorm arbetsvolym skulle redas ut. Till slut såg jag fram mot att låsa dörren och tvärnita i en situation som inte gav utrymme för något mer än att finnas till. Den avgörande orsaken är att min hustru varit på fysisk distans i nästan åtta månader, vilket orsakades av mitt initiativ att 28/3 sätta henne på sista flyget innan hon skulle stängts ut från sitt hemland. Hade jag sedan inte åkt nu skulle det rört sig om ett år. Nu får vi samsas 24:7 istället. Jul och nyår hade ingen förutsättning även utan karantän, att bli särskilt upplyftande för oss detta år.


När väl jetlag och omställningen satt sig efter några dagar, upplevde jag istället nytt utrymme för sociala aktiviteter digitalt. Började höra av mig till olika personer och upplivar också gamla kontakter. Människor som jag funderat på och uppskattar, själv ofta skickat tankar till utan att ta nästa steg. Visserligen har jag förstås inte hunnit med er alla, så att du inte tänker att jag varit underlåten mot just dig. Varför inte skicka ett sms eller mejl. Surprise me :)


Men förresten, vad hände med nyårsfesten på Palm Beach?


Prinsen, förlåt presidenten hade redan avvikit från Mar-A-Lago och gästerna som betalat 4 siffrigt i dollar för great american salad, italienska tortellini och japansk wagyu biff fick nöja sig med att fortsatta ta selfies med den masklöse hjälpredan, en coronastigmatiserad super-spreader.SÖNDAG 3 JANUARI

En genomgång av historik och nuläge för vårt hörn av Sydostasien


Det första diagnosticerade Covid-19 fallet i världen utanför Kina var i Thailand. En resenär från Wuhan 8 januari fångades i en rutinkontroll på Suvarnabhumi Airport pga feber, en i mängden av kinesiska turister från Hubei-provinsen. Hon lades in på en infektionsklinik och bedömdes som lunginflammation orsakad av virus. Diagnosen kunde ställdas med RT-PCR teknik på specialist lab, den nya coronavirus stammens genom liknade ingen tidigare. 11 januari släppte Kina en komplett genetisk kod för det som döptes till SARS-Cov2, den matchade till 100%.


Egen kunskap från långvarig forskning med internationellt uppdrag vid Chulalongkorn Universitet, inkluderande coronavirus stammar hos fladdermöss, var en förutsättning för Thailand att snabbt bygga ut diagnostik och testresurser (ref WHO). Konsekvent testning för diagnos, isolering och smittspårning enligt WHO's råd. Landet stängde sina gränser och genomförde ett nattligt utegångsförbud. Dagtid fick de flesta stanna hemma, mat distribuerades av myndigheterna.


Pandemin tog aldrig tag i Thailand efter vårens anhopning av dödsfall och fram till hösten rapporterades lågt antal nya Covid-19 fall, vilket avviker från sämre förutsättningar för många länder i öst såväl som väst. Tyvärr tog smittspridningen fart i tätbefolkade länder i sydostasien som Myanmar, Malaysia och Indonesion. Där rusade insjuknade och döda under hösten. Särskilt Myanmar med sin långa landgräns och tradition av många gästarbetare i Thailand blev en uppenbar risk. Vietnam, Laos och Kambodja har klarat sig bättre.


Thailands långa baslinje av lågt antal Covid-19 diagnosticerade fall bröts nu i december. Främst utifrån några insjuknande gästarbetare från Myanmar i fiskeindustrin i hamnområdet sydost om Bangkok. Intensiv smittspårning bland tiotusentals personer visade hundratals asymtomatiska fall. Det andra utbrottet är mindre men också bekymmersamt och orsakas av grupper som samlats i den sydöstra delen av landet, för att spela illegalt över helgerna. Ett stort antal provinser rödlistas och kontrolleras genom hårdare restriktioner.


Just nu är rapporterade nya fall i hela landet ett mindre antal än vad som drabbar Gävleborg, som är högst i Sverige per invånare och vart sjätte test är positivt. Då ska man tänka att här är det utbildad personal som tar prov, de flesta test hemma i vår region (>60%) görs på egen hand (självtest i bilen) vilket förstås är bättre än inget men inte alls optimalt.


För en Covid-19 positiv person här räcker det inte med "Stanna hemma och när du varit symtomfri 2 dagar, kan du gå till jobbet". Thailändska hälsomyndigheter upprättar en timeline för varje person ifråga, man söker upp alla kontakter bakåt i tiden och dessa testas. Om positiv PCR fortsatt karantän för indexfallet, en ny timeline upprättas för nästa person och hens kontakter testas osv. Det finns ingen frivillighet. Man går ut i samhället och testar stora grupper systematiskt. Genom attt bedömma förekomst av corona virus löpande, anpassas reglerna till risknivån.


Jag uppfattar förutsättningarna goda att man lokalt håller smittspridningen under kontroll. Rent grafiskt ser kurvan tråkig ut men det är ändå små numerärer. Våra två kommande veckor tillsammans här (innan jag förhoppningsvis kan använda returbiljetten), blir naturligtvis starkt färgade av restriktioner men det kan jag uppleva som mindre otryggt.MÅNDAG 4 JANUARI

Vi har checkat ut men inte lämnat hotel SIlver Palm. Eagles visste vad de pratade om.


Mentalt är vi inte här längre, medan vår fysiska kropparna är väldigt tydligt kvar.


OK, senaste PCR-test var negativa så nu är det väl någon slags kommunikation mellan ansvarig vårdenhet och myndigheterna som pågår. Förhoppningsvis behöver vi själva inte bli delaktiga i proceduren. De stipulerade 15 nätterna i karantän passeras till i morgon.TISDAG 5 JANUARI

MUCK militär-utryckning-civila-kläder eller fri och lössläppt? Nja, situationen kräver fortsatt ansvar och vi har många regler att rätta oss efter. Restriktionerna skruvas åt.


Skönt att skrivas ut strax. Inte ens den ultimata karantänen, fängelset är en trygg plats och kriminalvårdschefen vid ett aktuellt utbrott funderar över om det kanske var personalen som tagit in Covid-19?


Tack för att ni följt med under dessa veckor av vår karantän, vi känner att vi haft gott sällskap på distans. Detta har varit en mycket liten prövning, då vi är väl medvetna om alla svåra saker som många gått igenom och har framför sig.


Glädjen är nu att strax träffa vår thailändska familj och med de för mig nya personligheterna, båda födda under pandemin. En pigg, charmig halvårspojke och det lurviga vita lilla lejonet, en pomeranian.


Önskar alla det bästa för 2021

Anders