Blogg i en galen tid

BLOGG I EN GALEN TIDU-DAY


Alla väntar på våren. Ukraina förbereder sig att med hjälp av krigsutrustning för miljarder dollar och euro skicka tiotusen män in i döden, priset för att slå tillbaka anfallaren.


Sommar i Sverige. Vi kan inte intressera vår egna svenska medborgare att sätta granplant eller plocka bär. Ska vi låna in utlänningar till försvarsmakten när kriget kommer?


1 maj 2023 Anders DrejareMiljonprogrammet i Hudiksvall


Det är en surrealistisk upplevelse att följa diskussionen och turerna kring skapelsen av det som kallas Västra Hamnen i Hudiksvall - som en thébjudning med haren och Alice i Underlandet. Vad pratar de om? Förädling eller förfulning, utveckling eller förstörelse?


Ekonomin är tydligen skulden till kluster av allt högre hus på Västra Hamnen - men snälla ni, varför är det dyrare att bygga på egen mark än för entreprenörerna på Kattvikskajen?


Bilden av de tänkta volymerna huskroppar ser mer ut som ett bygge av gamla tidens legoklossar än en miljö dit man vill flytta. Projektet förutsätter fler olika avvikelser från viktiga miljörelaterade krav. Troligen är projektet ändå redan dött men av andra skäl - ett fåtal av bostäderna kommer kunna motivera folk att lägga ut dessa pengar.


11 april 2023 Anders Drejare(o)pålitligt


Häromdagen startade Ringhals reaktor 4 upp igen. Det som skulle varit några veckors stopp för underhåll under augusti i fjol blev istället stängt fram tills nu, det tog åtta månader att åtgärda ett oväntat fel. Samma sommar stod halva kapaciteten för Franrikes kärnkraft stilla och som en annars ledande producent fick de importera el istället för att exportera. Hur mycket har den opålitligt planerbara kärnkraften påverkat våra el kostnader? Sverige som likväl säljer el.


Den nukleära tryggheten i tid som otid.

(1) Man väntar otåligt på NATO's kärnvapenparaply och frihet från oro.


(2) Vi har inga bekymmer över att skapa en framtid i allt större beroende av kärnenergi eller reflekterar över riskerna för vår elförsörjning i ett system som bygger på uranbrytning i andra länder, transport vidare för upparbetning till ett användbart material som slutligen skall landa i våra anläggningar.


Priserna har fördubblats och våra Europeiska grannar ser det inte tillräckligt problematiskt att fortsätta köpa kärnbränsle från Ryssland. I norra Finland är det bara en dammig grop och bortkastade miljarder kvar efter kärnkraftbygget i Fennovoima med Rosatom sedan det stoppades i fjol. Ursprungligen röstade den dåvarande finska regeringen med öppna ögon igenom projektet 2014 samtidigt som Ryssland gick in i Krim.


(3) Det finns ingen fullständig lösning att kassera det utbrända kärnavfallet över tid, utan det ska förvaras orimligt mycket längre än ens civilisationen funnits.


(4) På lördag 15/4 stängs Isar 2, Emsland och Neckarwestheim 2 ned; de sista kvarvarande kärnkraftverken i Tyskland - Eutopas starkaste ekonomi. Argumenten är att kärnenergi varken är förnyelsebar eller hållbar, dessutom skulle dessa anläggningar komma att kräva omfattande investeringar till oförsvarbara kostnader.


EXTRA material: Nord Stream 2 var kontroversiellt inom EU från start men letade sig likväl in på svenska vatten slutet av 2018. Ett år senare införde USA sanktioner vilket drabbade det schweiziska förtaget Nord Stream 2 AG som byggde gasledningarna, till konkurs samtidigt som Tyskland mars 2022 ej gav tillståndet som krävdes att släppa på gas - resten är historia. Mer aktuellt är den franska önskan att ryssar igen ska fyllna till med svensk vodka. Efter att Pernod som äger Absolut under ett år stoppat leveranserna så återupptas de nu. Skål!


6 april 2023 Anders DrejareValet avgjordes av media


Svenska nyhetsmedia har i åratal pumpat ut rubriker och toppnyheter om skjutningar coh sprängningar. Våld som underhållning. Det räcker med att någon blivit skjuten i benet, för att Dagens Eko ivrigt kablar ut händelsen oavsett tid på dygnet och innan vapnet knappt hunnit svalna, följt av uppläsarens lakoniska kommentar att ingen misstänkt har ännu gripits - hur skulle polisen hunnit det?


2022 mördades 61 personer i dödsskjutningar, de flesta hamnade på nyhetsplats både en och flera gånger. 2022 dödades 49 personer på arbetet (ref: Arbetsmiljöverket), en skakande siffra men händelser som sällan tas upp som första nyhet av media. Detta borde varit en het valfråga. En kvinna mördas varje månad av mannen i en nära relation och ofta finns traumatiserade barn, kanske slutligen närvarande även under det ultimata våldet Jag minns inte när detta blev en huvudnyhet.


Överbud om rea på pumpen, media ifrågasatte inte vem som ska betala eller om dessa rabatter ens var möjliga. Rusande drivmedelspriser som en tajmad jättesmocka blev populistiskt valfläsk, men inget som egentligen hindrade de flesta av oss bilburna att använda just bilen. Dagens bränslepriser har studsat tillbaka, mitt i den pågående inflationen. Det var ju tur eftersom elbilsbonusen försvann över en natt och för många även motivationen att byta. Samtidigt gör de nygamla avdragsreglerna att du kan fortsätta med din fossildrivna bil istället för att använda kollektiva transporter. Fast var det inte tänkt att vi skulle köra mindre, för miljöns skull? 


20 mars 2023 Anders DrejareKöttkvarn


De ryska wagnerstyrkornas kanonmat tömmer fängelserna och brigad efter brigad pumpas ut i floder av blod.

Taktiken tvingar ukrainska militären att tömma sin ammunition och röja sina positioner.


Går du framåt är du död. Stannar du är du död, det finns alltid någon bakom dig och tro inte att din röda stjärna skyddar dig från ditt befäl. Om du går bakåt, ja då är du död och det finns inga valkyrier som tar dig till något bättre ställe. Du var aldrig en soldat, du var bara materia.


1 mars 2023 Anders DrejareNär vi var bäst


En gång var Sverige bäst, det hände under femtitalet och höll i sig in på sextitalet. Europas förgörande krig var över den gången. Vi kunde nyttja resurser som teknisk industri, råvaror och hemmafruar. Minns i skolan hur man visade Sverige på topp i olika rankningar, det blev en del av vår vardag och självbild. Framåt sjuttitalet trodde vi att vi var bäst, surfade på gamla meriter tills vi förstod att vi inte var självklart på toppen.


Nu vill Sverige inte vara bäst, vi vill vara sämst. Vår regering strävar efter att lägga sig på Europas miniminåver oavsett om det gäller klimatpåverkan eller humanitet. Trehundratusen personer med svenska permanenta uppehållstillstånd ska inte ta för givet att dessa är just permanenta. En kollega frågade sig spontant i Läkartidningen om hur är det ställt med det land dit han tagit sin familj till och ifrågsatte om de borde flytta?


Vi kan gärna ha den äldsta befolkningen också och en krympande servicesektor. För att få arbetstillstånd i Sverige kommer det inte att duga med jobb som undersköterska, vaktmästare, lokalvårdare, arbetsterapeut, handels- eller restauranganställd. Om både du och arbetsgivaren kan vänta minst ett år samt att du är lovad en lön på mer än 33.000 kronor/månaden, välkommen!


21 februari 2023 Anders DrejareAlla våra Hjärtan


Ljus och kärlek är starkare än mörket.


14 februari 2023 Anders DrejareHandbok för Kaninhålet


När är yttrandefrihet just det och inte bara en fientlig provokation mot dem eller det man hatar? När blir ett artistiskt eller konstnärligt uttryck en rent kränkande käftsmäll istället för ett kreativt skapande?


Handbok för Kaninhålet är en betraktelse över dessa och liknande fenomen.


21 januari 2023 Anders DrejareJulafton en tid för vad?


1972: gudsfruktiga amerikanska piloter tömmer under helgen tjugo tusen ton bomber

2022: alkoholpåverkade ryska militärer intensifierar strävan att utplåna förutsättningar för ett civilt liv


24 december 2022 Anders DrejareVarför ljuger dom på detta viset


Ukraina får fortfarande inte offensiva vapen.


Polen kan inte leverera av sina stridsplan då USA dröjer med att släppa till nyare versioner. De tyska Leopard stridsvagnarna rör sig ingenstans. Vår statsminister har bytt fot och påstår att svenska toppkortet Archer inte finns på deras önskelista längre. Försvaret har 48 stycken à 54 mkr. Det amerikanska Patriot är ett utmärkt luftförsvar men inte fullgod hjälp för att ta tillbaka mark från främmande makt.


Vår regring skyddar sina kollegor i Turkiet. Vem har visat att det var kurder som låg bakom bombdådet 13 november i Instanbul? Kanske man borde pekat på IS istället; som har allt att vinna och t o m drar nytta av att den moderna rättsstaten Turkiet med kort varsel nu bombar i nordöstra Syrien. En attack som försvårar bevakningen av fångläger för IS-krigare. YPG milisen som med stöd av USA tog striden med IS och slog ut kalifatet, behövs inte längre?


Så snart Sverige åtminstone delvis betat av utlämningslistan kommer vi med i NATO alliansen och Turkiet kan nästa gång använda vapen från Bofors, för att mer effektivt slå mot vad de uppfattar som terrorism.


20 november 2022 Anders DrejareKlädkod


Man om du vore kvinna, hur skulle du klä dig?


Ett tygstycke kan vara viktigare än en ung människas liv. Makten är störst, inte Gud? Polisen skjuter sörjande människor i Saqqez, Iran. Hon kom därifrån, Masha Amini som utsattes för övergrepp i Moralpolisens förvar och dog av skadorna. Händelsen utlöser en flodvåg av skadade och döda - hur omfattande måste inte dessa människors desperation vara, som riskerar och drabbas av detta övervåld? bild från Twitter, publicerad av BBC


Religonen är uttryck för olika svar på frågor om livets mening och mål, om moraliska krav och plikter mot medmänniskorna. Inte en falsk flagg att förfölja oliktänkande, vilket tyvärr varit och tydligen forsätter alltför att användas så


26 oktober 2022 Anders Drejare263e FEBRUARI 2022


Idag har kriget pågått i 239 dagar. För många har kalendern fastnat på 24 februari trots att det snart gått åtta månader. För oss alla som inte befinner oss eller mer personligen relaterar till den katastrofala situation i östra Europa, kryper det på en slags avtrubbning. Hur många raserade hus har vi inte sett och det tar aldrig slut. För att inte tala om eländet i Myanmar och Jemen och Tigray och ...


20 oktober 2022 Anders DrejareBarbari


Det kommer vatten ur duschen. Den misär som råder på annat håll är just på annat håll. Känner dåligt savmvete. Förstörelsen är ingen olyckshändelse eller naturkatstrof. Det är ett medvetet handlande av barbarer i en - som vi trodde - modern värld.


Kanske jag åtminstone kunde åka ned till ambassaden i Stockholm och manifestera mera handgripligt. Ett blygsamt uppror och en skrikig demonstration borde väl några av oss svenskar kunna åstadkomma?


Vi har ju fortfarande varmt vatten i duschen.


16 oktober 2022 Anders Drejare1914 1941 2022


Ryssland i panik. För många är det inte längre möjligt att blunda när nya män ska till fronten, dåligt utrustade och oförberedda kommer många av dem staplas på varandra som sandsäckar. Krig är ett omänskligt vansinne och denna gång har man själva skapat orsaken till mobilisering. Santidigt rullar igen samma stridsvagnar nu som vid förra världskriget, material och utrustning sinar. Den privata armen skulle bli spetsen på de militära styrkorna men istället har en tredjedel av Wagnergruppen utraderats. När tvångsrekryterade män snart ser att deras öde är att bli kanonmat, kanske de istället vänder sina vapen mot de egna officerarna?


Tidigare krigsherrar som grävt ned sig i en återvändsgränd har resolut fått bita hål på cyankaliumkapseln. Dödens konvulsioner har effektivt tagit dem från förnedrande förvaring och maktlöshet.


Varför ska vi inte tro att den nye tsaren istället tar de medel som står till buds? Och kommer då väst att skapa den sköld som krävs över Ukrainas luftrum?


4 oktober 2022 Anders DrejareVinnare och förlorare


Vägen hade varit målmedveten och ledde till toppen. En världsledare men något gnager, kanske han inte bemöttes med den respekt och intresse som han hade tänkt sig från de västliga herrarna. Jo det fanns en och annan kvinnlig ledare också men kanske inte något som betydde som mycket för honom. Att få sälja gas, olja och jordbruksprodukter gav i alla fall klirr i kassan och makt.


Nu i en återvändsgränd, det som såg så enkelt ut hade förvandlats till en kedja av felsteg. Ja-sägarna skyddade sig själva och tog vad de kunde. Dem som gav friktion eller uppvisade något slag passivt motstånd försvinner. Det ena svårförklarliga dödsfallet efter det andra i den oligarkiska kretsen och andra signifikanta personer, hela familjer döda. Vän igår - borta idag.


Efter ett halvår mal man oförtrutet på till priset av oöverskådliga egna förluster. Hamrar in död och förintelse på det folk man säger är sina bröder. Mosebokens bibliska berättelse om Kain och Abel är alltför aktuell. Gud såg Abels men inte Kains gåvor, bristen på bekräftelse blev ödesdiger.


22 september 2022 Anders DrejareVems är felet?


Är det Putins krig eller Magdalena som är orsaken till våra elräkningar..?


Självklart är att för varje månad, vecka, dag och timme som kriget pågår skadas, traumatiseras och dödas människor. LIvsverk slås i spillror.


Svenska försvaret har utrustats med Archer från Bofors, en avancerad haubits som är monterad på ett terrängfordon och mer kraftfullt än komventionell stridsvagn. Dessa borde självklart vara utrustade med Excalibur ammuntion tillsammans med systemet Raytheon för precisionseld upp till 60 km.


Sverige fick frågan förra veckan och funderar fortfarande på om vi ska möta Ukrainas önskemål att sända dessa dit. Vad väntar vi på eller ska dessa till Turkiet, vår svårflörtade kompis i den nya klubben?


7 september 2022 Anders Drejare
WWZ


Vem viskade till fältherrarna att inom 72 timmar är regeringen avsatt och landet under erövrarnas kontroll? En nation utan en riktig ledare, bara en pajas så angriparna förväntade sig en självklar promenadseger. Efter ett halvår består den då tänkta ryska paraden av utbrända och rostiga tanks, placerade i Kievs centrum.


Den ryska militärens stridsfordon målade med Z och atällda i långa kolonner på vägarna. Många enkla skottmål som sittande fåglar. Andra malande på med urskiljningslös granateld mot alla strukturer de kan nå. I takt med att armebrigaderna utarmas av förluster, ersätts de med legosoldater och fängelseinterner som lockas av rundhänta löften.


Mot allt sunt förnuft grävde trupperna ned sig i Tjernobyls radioaktiva mark - för att skydda sig. Nu har man tagit Europas största kärnkraftverk som gisslan till förvar av miltär utrustning och en utgångspunkt för fortsatt beskjutning, mot de som faktiskt befolkar landet. De sjukaste, äldsta och mest behövande utraderas steg för steg av en krigsmaskin som ter sig mer befolkad av zombies än levande, kännande och tänkande individer.


Och i Skandinaviens huvudstad står ryska ambassaden i godan ro, inte en endaste svastika har sprayats på muren. Snälla, det är ju bara två korslagda Z, hur svårt kan det vara? World War Zombie


24 augsti 2022 Anders Drejare
Vem var Liza


14 juli utanför shoppingkomplexet Jubilee i Vinnytsia ligger en rosa sittbarnvagn, kraschad och nedblodad. Ett kvarter från Victory Square, hela fasadens fönster borta och i bottenvåningen ett utblåst medicinskt hälsovårdscenter.


Strax innan publicerade Iryna en video på Instagram med sin leende fyraåriga dotter, på väg till logopeden. Flickan med Downs syndrom var mammas ögonsten och enda barn.


Missiler från ryska marina stridskrafter slog ned urskiljningslöst, på förmiddagen när det var mycket folk i rörelse. Bara en attack i raden av tusentals mot civilia mål i Ukraina. Denna gång blev Liza en av tjugotalet människor som dödades, varav ytterligare några barn. Hennes mamma blev svårt skadad och förlorade ett ben. Samtidigt som CNN, BBC med flera kablade ut bilder och rapporter, var inte Iryna medveten om Lizas öde. Hon var i alltför dåligt skick på sjukhuset för att ta emot information om sin dotter.


Hur kan vi vara så tysta? Varför duckar vi när den största terroristen varje månad massakrerar fler människor än Al-Quida utraderade på World Trade center? Ambassaden i Stockholm är tydligen en fredad zon.


Sverige flyr istället in ett NATO som förstås tar emot oss och Finland med öppna armar. Vi blir en buffert för Skandinavien, har moderna vapen och utvidgar alliansen längs större delen av Östersjön. Panik är sällan ett klokt utgångsläge för väl genomtänkta beslut. Sverige är redo att kasta gamla ställningstaganden och glömma folkrättsliga frågor utan en djupgående analys.


15 juli 2022 Anders Drejare
Förskola träningsfacilitet för blivande militärer?


Aggression utan gränser. Den speciella operationen ämnar enbart slå ut militära mål i Ukraina och när G7-länderna idag samlas i ett stängslat lyxhotell - någon timmes flygtid därifrån slår missiler som vanligt ned i bostadsområden. I morse smulades en förskola (kindergarten) sönder i Kiev, kanske söndag var räddning och barnen hemma denna gång? Surt för den som är paria i Västeuropa och Nordamerika men ingen tröst för svältande människor i Afrika pga blockerade hamnar.


Sannolikt får vi se än fler attacker från Belarus territorium. Från start möjligjorde de kriget på Rysslands sida och nu kommer man att få ryska Iskander M missiler utplacerade. Systemet använder både ballistiska och kryssningsmissiler kapabla för såväl konventionella som nukleära stridsspetsar. Kanske finns de redan på plats?


Tyskland som är värd för G7 denna gång, har tyvärr visat ambivalens och inte lyckats skicka de pansarfordon och andra vapen som utlovats till Ukraina för en månad sedan. Så långt är väl ändå inte landvägen dem emellan? Än så länge rinner rysk gas i pipelines under Östersjön till Tyskland och miljarder pengar skickas kontinuerligt åt andra hållet. Nordstream 1 har en kapacitet på 590 TWh/år, vilket motsvarar mer än hela Sveriges totala årsbehov av energi.


26 juni 2022 Anders Drejare
På knä för Turkiet


Så lämnar Sverige efter två hundra år en på pappret neutral position eller åtminstone formell alliansfrihet (eller i politisk retorik allianslöshet), för att tillsammans med Finland flytta fram NATO's gräns längs nästan hela Östersjön.


Vi lämnar också i mångt och mycket möjlighet till självständiga beslut om vår utrikespolitik och egna ställningstagande i säkerhetsfrågor. Det som borde varit en triumf blev istället makalösa turer som lyfte fram en politisk vild i det globala nyhetsflödet och att vi satte oss i knät på den närmast fundamentalistiska regimen i NATO's östra medlamsstat.


Samma stat som förhandlar med Ryssland för att underlätta försäljning av stulet spannmål. Hundratusentals ton skeppas ut från Ukraina till Mellanöstern. Som av en händelse hamnar stora delar av spannmålet i Turkiet, samtidigt som Afrika svälter och Indien inte klarar av att öka sin produktion som de hoppats, tvärtom har de hamnat i nöd pga klimatet.


Hur sover ni, den politiska majoriteten i Sveriges Riksdag?


10 juni 2022 Anders Drejare
Tre månader av terror, militära övergrepp och destruktion av ett samhälle


Natten till i morgon innebär att vi nu går in i den fjärde månaden av krig i Europa. Under veckor och kanske månader innan var alltför många invaggade i tron att alla dessa mobiliserade stridskrafter bara skulle skramla och sedan återvända till sina baser.


Att åtminstone den västerländska delen av världsamfundet inte orkat stoppa denna urskiljningslösa förgörelse och död för vaniga människor är obegripligt, jag skäms över vår oförmåga.


23 maj 2022 Anders Drejare
Snälla hjälp Sverige


Vem ska rädda Sverige? Idag presenterades den utredning på fyrtio sidor som gör upp med tvåhundra års svensk alliansfrihet. Blir vi tryggare innanför NATO än att stå brevid och är det rätt att forcera beslutet? Vad säger analysen om vår säkerhet, om processen inte blir så smidig som man hoppas - precis, ingenting!


Kanske det mer handlar om att vi får hjälpa Moldavien med sin borttappade region Transnistrien eller Polen eller Bulgarien eller Rumänien; än att NATO ska behöva hjälpa Sverige. Eller att vi ska ställa upp för våra baltiska grannar? Dom som vi lämnade ut under förra storkriget? Det vore ju en senkommen men rimlig gest. Sverige har hur som helst en nyckelroll för Östersjön.


Men hur kan motivet att gå med i NATO vara att spara pengar och få hjälp om ryssen kommer? Tillbaka till oss igen som på 1700-talet? NATO skapades 1949 som en reaktion på andra världskriget. Har vi glömt att världens absoluta stormakt för 50 år sedan använde kemiska stridsvapen och skulle bomba ett asiatisk land tillbaka till stenåldern? Det finns alltid Good Guys & Bad Guys, tyvärr behöver de inte alltid vara de samma över tid.


13 maj 2022 Anders Drejare
Mors Dag


Idag firas Mors Dag i Ukraina, en dag som blir så speciell nu när familjer skingrats och barnen vaknar om nätterna för att se vilka som finns nära dem.


USAs president Biden skickade sin hustru för att gratulera alla mammor genom att träffa Ukrainas presidentfru. Rysslands president Putin skickade ännu en missil. Just denna dag utplånades en skola liksom många av de familjer som sökt skydd där.


Imorgon är det 9 maj och segerns dag över nazisterna 1945.


8 maj 2022 Anders Drejare
Helvetet finns på jorden


Helvetet är inte någon myt, religös föreställning eller prosaiskt begrepp. Det skapas av människor varje dag och i olika skepnader men är likväl ett helvete.


5 maj 2022 Anders Drejare
Tack för kaffet


FN's generalsekreterare Antonio Guterres har knappt lämnat fikastunden hos mannen med stålkäken i Moskva, innan han anländer till Kiev och hjälten i miltärgrön tröja; när en missil slår ut ett bostadshus i närheten. För den oresonliga, militära invasionsmaskinen är civilbefolkningen lika mycket kanonmat som deras egna rekryter.


Tjugotvå men allt är som förr. Kina har sin kejsare. Ryssland sin tsar. USA har sina cowboys. Men var är vår Dag Hammarskjöld?


29 april 2022 Anders Drejare
Vi är alla ukrainare


Vem är förvånad efter Aleppo och Grozny?


Människors utsatthet gör oss alla till ukrainare och jag får lära mig ett nytt ord på engelska atrocities (grymheter, vidrigheter, hemskheter) att lägga till andra ord som violation (kränkning, brott, våldtäkt, vanhelgande, störande intrång, överträdelse) och genocide (folkmord, massmord).


Istället för att blunda får vi också försöka att ta in något av vad det innebär att existera i Jemen, Myanmar, Tigray, Nicaragua eller Xinjiang - bara för att nämna några områden där tillvaron för somliga präglas av allt från övergrepp till folkmord.


Inspelade röster från kriget (i översättning från ryska, i video publicerad av CNN): "We are so fed up sitting here, and I just hope we are not going to get hit ..." But you are going to be a veteran after this special military operaion in Ukraine. Putin has signed a decree "What veteran? They promised us we would all get medals, and money with each medal. But I want to go home, I don't need those medals"


8 april 2022 Anders Drejare
Eftertankens kranka blekhet


Mitt arbete är att förbygga sjukdom och skada. När det ändå uppstår är målet att begränsa och om möjligt återställa. Jag antar att man i strategiskt tänkande, alltid ska utgå från att det värsta händer. Västvärlden gav bort Ukraina åt sitt eget öde redan när Krim ockuperades. Pandemin går på sparlåga. Nu driver istället denna politiska underlåtenhet oss själva in i enorma problem, som en skugga av smärtan där människor och hela samhället i en av Europas största länder trasas sönder.


30 mars 2022 Anders Drejare
Siffror


10 % av Ukrainas befolkning har lämnat landet. 25 % är flyktingar inom landet. 100 % är traumatiserade av en världens största makter. När militära framgångar gått i stå, riktas förstörelsen på befolkningen till ett orimligt lidande.


21 mars 2022 Anders Drejare
Omänskligt vansinne


Vi exponerar nu alla fönster på Läkarhuset med en grafisk affisch, maila doktor@drejare.com eller ännu hellre, titta gärna förbi. Du kan få en egen poster-pdf gratis för icke-kommersiell användning.


17 mars 2022 Anders Drejare
Sverige är inte neutralt


Sverige hotas och försvarets budget ska öka med 50%, kanske bortkastade pengar eftersom ett framtida scenorio inte kommer vara anfall av marktrupper som i Ukraina. Vi har tagit en självklar ställning redan, varför inte gå hela vägen? Igår utplånades en rysk stridsvagnsdivision, kanske med svenska pansarvapen. Inte storsäljaren Carl-Gustav som är pensionerad utan snarare Robot 57 eller Pansarskott 86.


11 mars 2022 Anders Drejare
Stoppa vansinnet


Vi hoppas på ett mirakel! Sittande på första parkett i realtid, när grannen bankas sönder och samman av ett monster på steroider. Historieböckerna kommer att utvärdera om femtusen svenska pansarskott var tillräckligt.


4 mars 2022 Anders Drejare
I en krissituation prövas vänskap


Detta oerhörda övergrepp som pågår är upprörande och sorgligt. Vårt stöd är till det ukrainska folket och vi tänker på er hela tiden. Vi har samma färger - blått och gult. Jag tror inte att denna dårskap är något som det ryska folket önskar heller.


25 februari 2022 Anders Drejare