Blogg i en galen tid

bilder på ruiner från CNN inkl redigerade

BLOGG I EN GALEN TIDEn svart dag igår eller bara sanningens minut?


Artikel 5 eller hur vi lämnade mer än tvåhundra års framgångsrik strategi för att istället ta skydd bakom andra. Den bärande orsaken att söka oss till ett kärnvapenparaply. Efter att statsministern och överbefälhavaren övertygat oss om att vi ska vara beredda på krig, kan vi sova gott om natten.


Våra politiker deltar i klubbens allra hemligaste rum, ståpäls.


Artikel 5 eller hur det bara var en suddig gummiparagraf. Det är inte NATO utan själva USA som ska vara vår bodyguard. Det förstod både den förra och den nuvarande regeringen men de berättade inte för oss. DCA är mullvaden.


Trollen i regeringskansliet tyckte också det var en bra idé, det gör mig oroad. Politiker i statsministerns parti viftar bort kärnvapenfrågan, det är alldeles för dyrt att bygga silos i Sverige. Silos? Det finns ju flyg och båtar. Fritt fram för cowboys att sprida ut sig över hela Sverige.


Denna ryggradslösa hållning gör mig livrädd men det är just då man ska kliva fram. Nu gör jag det.


19 juni 2024 Anders DrejareHeja Europa


Vad styr vår framtid? Hat, rädsla eller framtidshopp och övertygelsen att vi kan bättre?


9 juni 2024 Anders DrejareHeja Sverige


Idag lyser solen på vår 42:a nationaldag och en stund att vara svensk på riktigt. Vi har inte varit så duktiga på det förr. Nu har politiken svenskheten som bärande riktmärke, men vem är svensk?


6 juni 2024 Anders DrejareFödd i Stockholm


1972 juni såg Världsmiljödagen ljuset på FN's första konferens om människans miljö som hölls i Stockholm. Only One Earth. Då var allt var möjligt och alla ville vara med på båten. "Princip 21” erkände staters suveräna rätt att formulera sina egna miljömål, samtidigt som stater har ett gemensamt ansvar att se till att egna nationella aktiviteter inte har negativa effekter på andra staters miljö.


Nu eldar Moder Jord på allt snabbare - Highway to Hell, som FN-chefen uttrycker det. Varför? MAJ 2024 var uppmätt som den varmaste majmånaden någonsin på planeten, liksom varje individuell månad varit bakåt till och med JUNI 2024. Idag +1.63°. Antonio skyller på industrin och fossila bränslen, svagt ledarskap i de största ekonomierna.


I grundskolan på slutet av 60-talet fick jag lära mig att oljan skulle ta slut inom 20 eller 30 år. Det var också ett decennium då familjens söndagsnöje var att ta bilen till en sjö. Efter att vi tvättat den var det dags att sitta i slänten, medan mamma tog fram den medförda picnickkorgen.


5 juni 2024 Anders DrejareShit happens


2023-10-07 insåg många av Israels befolkning att statens skydd och deras förväntade säkerhet hade invaggat dem i ett brutalt misstag.


2023-10-27 gick IDF, en de mest aggressiva försvarskrafterna in för att förgöra spöken för alltid. Misstag?


2023-11-24 inleddes en veckas vapenvila och del av gisslan byttes mot fängslade palestinier, innan demolering och lemlästande gick på repeat igen. Förhoppningar grusades.


2024-03-14 en omfattande hjälpsändning där lastbilarna hamnar i kaos mellan stridsvagnar, soldaters skottossning och desperata hjälpsökande med dussintals döda. Innan konflikten passerade tusen lastbilar varje dag över gränsen att försörja Gazas behov, nu var det en handfull och bara vissa dagar.


2024-04-02 en konvoj med hjälp genom organisationen "World Central Kitchen" förlorade drygt ett halvt dussin volontärer när de besköts i sina fordon av ockupationsmakten, trots att koordinater och färdväg var känd. Dödandet skyldes över som ett misstag, sådant som händer i krigssituationer men ska undersökas så det inte händer igen.


2024-04-21 dödades ambulansföraren på Västbanken när han skulle transportera människor skottskadade av inkräktande illegala bosättare. Ett annat ambulansteam togs samtidigt i förvar av polisen och förhördes när de försökte hjälpa folk till vård. Vårdpersonal runt om i världen är inte längre skyddade, de utgör istället måltavlor


2024-05-26 bröts den kajkonstruktion av som skulle bli en brygga för hjälp till Gaza. JLOTS, en slags temporär pir byggd av USA för närmare 4 miljarder kronor och invigd knappt två veckor innan. Förutsättningarna var att havet höll sig under en våghöjd på 1 meter och vindstyrka under 24 km/timmen, ljusblått önsketänkande av Pentagon eller misstag?


2024-05-27 användes amerikansk precisionsammunition GBU-39 tillverkade av BOEING mot tältlägret i Rafah. Brinnande plast över män, kvinnor och barn. Förvriden upphettad korrugerad plåt kastades mot dem i den skyddade zonen. Ett nytt misstag.


2024-05-31 lanserar presidenten för världens ledande stormakt en plan över stopp för Gazakriget och långsiktig fred. Det var inte första gången och blir inte heller det sista utspelet.


3 juni 2024 Anders DrejareVem är samhällsfarlig?


Med regelbundna intervall ger sig syrrorna ut i strid 1986, 1995, 2008 och 2024. Arbetsgivarna flaggar för samhällsfara. De som är i blockad mot övertid är en mindre del och de strejkvarslade ännu färre. Behovet av att rekrytera ny sjuksköterskor är en större numerär och konsekvenser av bristen är sedan länga stängda avdelningar, tomma operationsrum.


Västernorrlands sjukvårdsdirektör Maria Strandberg ber sina invånare att inte söka vård i sommar. Akut sjuka måste sorteras och somliga prioriteras bort, enligt samma riktlinjer som vid en katastrofhändelse. Vi talar alltså om rutinartade akutfall, där vissa kommer att avvisas. Har du en sommarstuga i en annan landsända, så sök vård där istället, föreslår direktören. Våga inte hamna i en trafikolycka på vägen mellan Timrå och Sundsvall, det finns inga resurser att hjälpa dig. Hjärtstopp blir rysk roulette.


23 maj 2024 Anders DrejareEtt bälte betyder så mycket


22 professionella matcher i tungviktsboxning, 22 vinster varav 14 på knock-out. Till matchen I Riyadh hade han med sig tre bälten, WBA IBF och WBO men saknade WBC.


Två 30-plussare. Det lilla köttberget Usyk från Ukraina, 191 cm lång och 100 kg tog mycket stryk i natt innan det stora köttberget Fury från Storbritannien, 206 cm lång och 119 kg tappade armarna i 6 ronden. Kom tillbaka tills domaren slutligen i 12 ronden blåste av matchen. Usyk utsågs till vinnare och har nu alla fyra bälten. Den store kysste den lille på huvudet; med löfte om returmatch mot världens nu oomstridde tungviktsmästare i boxning. Usyk ville istället hem till familjen och grät på presskonferensen över sin pappa som gick bort 2012, när han själv vann OS i London.


Ingemar Johansson var 1959 champion of the world men förlorade titeln året efter vid returmatch i USA. Min boxningsintresserade pappa tog mig till Slottsskogen i Göteborg på tidigt 1960-tal. Ingo var då EM-mästare och visade upp sig på en liten ringhörna i parken där han bankade på en neger (jo man sa så då), som sparringpartner var det mer av underhållning än allvar. När jag lämnat både Göteborg och Stockholm sprang Ingo Göteborgsvarvet 1982 första gången, en 50-årig grabb på 115 kg. Det blev repris året efter.


19 maj 2024 Anders DrejareHan hade rätt i partiledardebatten


Javisst - det är vänstern, palestinakramarna och de gröna partierna i Europas fel att en remsa sand mellan Egypten och Israel längs Medelhavet, med miljoner människor jämnas med marken.


Och alla andra institutioner globalt som verkat för att ge människorna i världens största flyktingläger en reell möjlighet att få skapa sina egna förutsättningar i öppet samhälle, men sedan gett upp.


Istället har det fötts nya generationer hopträngda och under ständigt förtryck, in i den krutdurk som smällde morgon efter på 50-årsdagen, då arabiska stridskrafter gick in via Sinai och Golanhöjderna. FN godkände militära leveranser till Israel den gången och så var det angreppet utagerat.


Han som hade rätt, vad har han gjort? Som vanligt tänker han på sig själv, kan han ens räkna till två? Två som i tvåstatslösning.


5 maj 2024 Anders DrejareFörstatliga energisektorn


Jacke flaggar i en radiointervu idag för att Näringslivet vill ha en ny Saltsjöbadsanda fast tvärtom. Hela den nya energistrukturen blir så omfattande att det borde vara samhällets intresse att gå in med ännu mer finansiella resurser. Finns det någon övre ekonomisk gräns för vad den gröna omställningen får kosta?


Har vi redan glömt ilskan när Svenska Kaftnät gjorde överskott på 50-60 miljarder svenska kronor på konsumenternas bekostnad samtidigt som utlovat elstöd dröjde och dröjde och dröjde. Till slut regnade det pengar och mest på de som förbrukat mest förstås, eftersom miljönytta som princip är sekundär för vår minoritetsregering.


Energiföretagen har räknat ut att elnätet under kommande tjugo år behöver byggas ut för 1.000 (tusen) miljarder svenska kronor och då har man inte pekat på vad det kostar att producera all den ytterligare el som ska transporteras i dessa nät.


Varken staten, näringslivets topp eller Vattenfall tror att kärnkraften kan stå på egna ben (läs: vara lönsam) så varför ska vi då ge skattepengar till privata aktörer? Löp linan ut och förstaliga energisektorn, så kan alla svenskar betala den som exempelvis en avgift per kvm bostad och fritidshus. Företagen får köpa den kraft de behöver till det pris som marknaden sätter, dvs styrs av efterfrågan och pengarna går tillbaka till oss alla som gör investeringen möjlig istället för vinst till några.


Och har vi redan glömt sårbarheten med olja och gas? Att lägga de största äggen i samma korg för en insatsprodukt som kräver brytning, upparbetning och transport av andra multinationella intressen utanför vår kontroll.


Jovisst, vi har resurser själv i Sverige men lågt uraninnehåll som förutsätter omfattande brytning och upparbetningen blir väl sedan ändå i England och Frankrike. Närmast vore Billingen och Oviken aktuella för utvinning, det är inte så många som bor där så de kan säkert köpas ut. Priset på uran har dubblerats på två år och man kan förvänta sig en expotentiell kostnadsutveckling om alla globalt aviserade kärnkraftsplaner sätts i verket. Kanske t o m lönsamt så att vi kan exploatera brytning längs fjällkedjan och exportera?


Hur grön blir den gröna omställningen egentligen?


4 maj 2024 Anders Drejare... brinner Paris?


1945 var stora delar av Europa i ruiner men inte allt. Visserligen hade västmakterna tagit luftherraväldet och sista halvåret med strikt logistik som ett paternosterverk rullat ut den ena bombmattan efter den andra över Tyskland och Japan. Eldstormar som inte stod Hiroshima och Nagasaki långt efter. På marken slutfördes skyndsamt ett av historiens vidrigaste övergrepp, samtidigt som delar av kulturen ändå stod kvar medan innehållet ofta stals.


Modern krigföring kan innebära riktade kirurgiska ingrepp såväl som brutalt obegränsade materiella och civila förluster, i avsikt att utplåna motståndarens nationella identitet.


Det som står kvar av Centraleuropas kulturskatter är mer än artefakter: hela stadsbildningar som ger oss möjlighet att leva oss in i historiens vingslag. Fika eller äta en god måltid i unika miljöer som stora torget i Krakow.


För att vara på rätt sida i historien lät sig general von Scholtitz övertalas av svenske parisaren Raoul Nordling. Tysken ljög till führern, utlöste inte mineringen av alla viktiga byggnader och lät Paris stå kvar. Det fanns inga satelliter då som i realtid monitorerar vad som händer. Notre Dame brann först 75 år senare, av slarv kanske?


2 maj 2024 Anders DrejarePUTLER eller skulle du köpa en begagnad bil av den här mannen?


Efter två år: Sverige och Europa köper fortfarande gas, konstgödsel, stål och mineraler från skurkstaten. Det har visat sig att de elektroniska komponenter som tillverkas i västliga länder och återfinns i deras nyproducerade robotmissiler är mer avancerade än innan det massiva angreppet.


29 april 2024 Anders DrejareDavid och Goliat


Vi älskar underdogen, den lille mot den stora. Men när rollerna eller förutsättningarna ställs på ända? Den starke har de stora stenarna och den svage grus i fickorna. Kanske vi ser en öppning nu?


Dagens hjälte heter Johnson, han har ett av USA's viktigaste jobb och sätter det på spel för vad han vet är rätt


Dagens gnällspik heter Greene, hon är partikollega och skyller från sig om viktiga beslut där hon faktiskt motarbetar den politiska lösning hon vill ha - fast av taktiska skäl.


21 april 2024 Anders Drejare

Kung av Kanaan


Classic Retaliation Game set, bygger på verkliga händelser.


Öppningsscenen är gryning i öknen. Magra män i kläder inspirerade av tuareger och shaviga Fristads, kör smattrande sina motorcyklar mot vinden längs Fury Road. Deras sminkade smutsiga ansikten bådar inte gott, några har masker som en blinkning till Jason och Freddy.


Förtexterna har knappt rullat klart, tonas bort där hundratals eller ännu fler unga människor rör sig mot soluppgångens blodröda sken. De har dansat och älskat hela natten. Lojt vänder några huvudet mot det växande dammolnet som närmar sig dem, blinkar mot ljuset.


Det ofattbara rullar nu över bioduken. Ett brutal våld, övergrepp och urskiljningslöst dödande som får incidenten med Bravehearts fru att te sig som söndagsskolan. Händelser som rättfärdigar att publiken inte bara accepterar en gränslös och grym hämnd, utan önskar sig det.


Kloka huvuden på dekorerade män som böjs över en stor karta på bordet, pekfingrar som dras över pappret. Upprörda röster hos landets ledare i kabinettet, en beslutsam kapten Willard typ kommer in premiärministerns rum. Skrik på gatorna om att fria gisslan tonar över i rader av stridsflygplan mot himmelen. Horder av stridsvagnar likt urtidsdjur följer in i samhällen som allt mer liknar öknen ikring. Av misstag tappar säkerhetsbilen den nationella flaggan och nästa fordon kör över den, som kavalleriets bleknosar i Soldier Blue.


Man kan i salongen ana lukten från kroppar i apokalyptiska rasmassor. Ett ständigt surrande av drönare som styr målen för bomber och missiler. För att ge en personlig touch med romantiskt vemod, befinner vi oss vid havet mot evighetens rand innan helvetet bryter loss. Hon och han rullar runt i vattnet, reser sig hand i hand och springer bort med blöta kläder, mest hon. Gråt i mobilens display, det är plågsamt men han Warden har lyckats kontakta henne Karen trots att mobilnätet är utslaget och där nere i tunnlarna är hon fråntagen allt. Kom ihåg, detta är fiktion.


Hur länge orkar publiken följa detta? Ge en mer komplex, ifrågasättande bild. Låt den militära övermaktens klonade schakler kallsinnigt döda människor som frivilligt tagit sig till detta inferno för att hjälpa svältande kvinnor och barn. Ge bilder av individer hemmahörande i olika världsdelar och glimtar från tidigare oroshärdar där de gjort sina heroiska insatser. Växla över i närbilder hur var och en kämpade mot alla odds på en annan katastrofplats en annan gång. Klarade sig då men inte nu.


Publiken kan knäppa bort föreställningen och ägna sin uppmärksamhet åt något annat, men inte de medverkande.


7 april 2024 Anders DrejareApril april


- En Die Zeit, en take-away kaffe och ett paket Ce-cigg, danke


En tysk frukost "to-go" på väg till jobbet, snart verklighet sedan det idag blivit lagligt att odla cannabis hemma, bära omkring  på cannabis och röka cannabis. Poliskonstaplarna får huvudbry, hur mycket är 2.5 gram egentligen? Den lilla vågen som skulle hänga vid pistolhölstret har inte levererats ännu. Vem ska förresten snoka runt i Reinhard och Christels lägenhet, se om de har fler än fyra marijuanaplantor tillsammans?


Sju miljoner regelbundna tyska cannabisanvändare kan nu kliva fram och kasta av sig kriminaliserandets skugga, i stark förvissning om att de blir fler. Legalisering i USA har inte minskat den illegala försäljningen, men yankees är ju av en annan sort och de har ju sin fentanylpandemi. Närmare tiotusen dödsfall av överdos i månaden.


Hur tryggt vore det att veta att det förkommer legalt användande av cannabis i människor som arbetar i sjukvården, på skolan, din arbetsplats, på bygget, rör sig i trafiken eller vad som helst.


Hur snart kommer ungdomarna att vejpa sin cannabinolpreparerade e-ciggaretter i skolbussens baksäte? Inte gör det busschauffören något, han har rökt på under veckoslutet och har cannabis i kroppen resten av arbetsveckan.


1 april 2024 Anders DrejareMonday, bloody Monday


En sockerbit i mitten av flugor. En fanclub som älskar sin sektledare och pytsar in allt mer. Varje motgång blir ytterligare en fana i flaggspelet. Får han nu det blodbad han ropat efter?


Landet han ska rädda blir att mer tudelat. Världens största ekonomi som faller i listan över de lyckligaste länderna, till en föga smickrande 62:a plats. En biljardär utan kontanter, en dag som idag då 464.000.000 US dollar ska fram på bordet. En bot för fusk och bedrägeri i företagsamheten, utdömd av Fulton County, NY. Flugorna är de enda vinnarna, advokater som snurrar runt honom likt ballerinor i halsbytande turer. Stoppar allt och så fort de kan i sina fickor. Vanligt folks bidrag till presidentkampanjen.


25 mars 2024 Anders DrejareKIDOCIDE


Var tjugonde minut dödas ett barn på den långa sandremsan bland bråte, månad efter månad. Det är inte en naturkatstrof, det är ett av människa skapat apokalyptiskt inferno. Lika många kvinnor slås bort.


Sorgen hos anhöriga som överlever kommer alltid bäras av dem. Det vi andra kommer att få projicerat i generationer är de hundratusen barn som är stympade, vanställda och alltför ofta kommer att vara odugliga till en rimlig livssituation.


Det som inte kommer att synas är den halva miljonen barn som växer upp med svår posttraumatisk stress.


16 mars 2024 Anders DrejareVälkommen i klubben


Efter ett otal antal dagar och turer och underkastelse har gökungen landat i boet. Grabbarnas våta dröm går i uppfyllelse. Säg artikel 5 och de får ståpäls. Paraplyet är inget vanligt paraply.


Sverige behövde inte NATO utom möjligen Gotland. NATO behöver Sverige.


Stridsvagnar, flygplan och bomber fungerar när parterna är ojämlika. Tänk Ryssland, Mynamar, Israel. Det är inte framtidens krig. Sveriges budget för den militära försvarsmakten har dubblerats sedan år 2020 till 119 miljarder kronor i år.


ÖB påtalar att det fortfarande blir för lite pengar. Även om försvarsbudgeten dubbleras igen om några år kommer vårt komplexa samhälle att falla sönder inom dagar eller veckor om (när?) den lede Fi (ja det är ett gammalt begrepp) slår till med cyberattacker och proxysabotage.


7 mars 2024 Anders DrejareLika barn leka bäst


Ikväll slår han ut henne och får fritt spelrum. Politik som ett spel, hot och lögner. De tre kamraterna i De Fyras Gäng pekar finger åt honom men det förstår han inte. Ett ego som får solen att blygas.


5 mars 2024 Anders Drejare24.2.24 = 10


Två är Tio. Vad har vi att läsa oss? Att vi ska förstå vad vi ser och vad det innebär. Att lyssna till det vi hör och inse att det är just det.


24 februari 2024 Anders DrejarePlanekonomi på arbetsmarknaden


Det var 1 november i fjol som lönegränsen för gästarbetare från icke EU-land höjdes till 80% av medianlönen, dvs 27.360 SEK som nedre gräns för arbetstillstånd. Logiken blir att många svenska medborgare med heltidsjobb egentligen inte kan försörja sig.


Arbetsmarknadsminstern var tydlig att Sverige ska ta emot personer för kvalificerade yrken. Stora delar av näringslivet var minst sagt irriterade, särskilt inom servicebranchen som har svårt locka vita svenska arbetslösa.


Att riksdagen tidigare klagat på och motsatt sig EU's ambition att ha gemensam lägstlön och beskrivit det som ett oacceptabelt ingrepp i den svenska lönebildningen har regeringen glömt.


Nu är det dags igen. Lönegränsen för gästarbetare från icke EU-land föreslås höjas till medianlönen 34.200 SEK. Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo, menar att förslaget är ett ingrepp i den svenska lönebildningsmodellen. Näringslivet kokar. Vi ser dessutom att detta handlar om något annat. Misstro och nationalism.


I slutändan får de personer som kvalificerar sig för arbete i Sverige men har en partner som inte kan få jobb med motsvarande lön, överväga om de ska söka sig hit alls. Vem har tid att vänta på svenska myndigheter som möjligen kan ge ett undantag?


Samtidigt försvåras rekryteringen inom vård och omsorg ännu mer, redan nu är det problematiskt. Minns hur Migrationsverket avvisade (skickade hem?) ett halvt dussin kvinnor då de saknade asylskäl. De hade bott i Sverige flera år, hade jobb och försörjde sig med anställning på Hadars äldreboende. Istället fick kommunen stänga en avdelning.


15 februari 2024 Anders Drejare

Alla Krossade Hjärtans Dag


Chiefs hade 11 februari igen vunnit USA's mest prestigaladdade idrottshändelse Super Bowl och Taylor Swift var där i publiken. En miljonhövdad parad i Kansas City för att fira på Valentine Day fick uppleva den 48:e masskjutningen i USA redan under 2024. Två tonåringar hade tillgång till vapen och var oense med någon.


Tröskeln är låg för våld och dessa ständiga dödskjutningarna kan liknas vid ett amerikanskt låggradigt och modernt, ständigt pågående inbördeskrig.Civil war, där ligger vi i lä än så länge.


14 februari 2024 Anders DrejareÖstersjön i backspegeln


Överbefälhavaren uttryckte tydligt våren 2022 sin vision "Vi kan Östersjön. Sverige kan leda NATO på havet, i luften och under vattnet" så snart den svenska ansökan var klar.


Säkerhetsläget har långsamt försämrats allt mer men som av en händelse hade ÖB en stund över i höstas. Tid att tänka på livet. Sin personliga karriär och nyvunna livskamraten, den suiciderade polischefens ögonsten - med ett CV som chef för NOA, polisens Nationella Operativa Avdelning och sedan representant i Europol.


Ett år innan förordnandet går ut och dagen efter chocken i Mellanöstern, 2023-10-08 registrerade en inspirerad overbefälhavare sitt bolag som ska syssla med strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap. Företaget Byden Ops AB adress? C/o Försvarsmakten, Lidingövägen 24. Där samsas man med försvarsstabens centrala ledningsorgan, operationsledningen samt militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must).


Kanske som när fd statsministern Göran Persson eller fd finansministern Anders Borg blev näringslivstopparnas kelgrisar, men de hade i alla fall anständigheten att vänta ... även om de säkert redan mer diskret, bakom skål och vägg marknadsfört att de skulle vara tillgängliga för uppdrag.


Som den den stridis ÖB nu är, släpper han istället en handgranat. Snälla, vad är problemet? Sprinten satt ju kvar!


20 januari 2024 Anders DrejareAndra gången gillt


Kristen EU kris? Byta fot från cannabislegalisering till dödshjälp.


19 januari 2024 Anders DrejareVar är armbindlarna?


Det räcker inte med att civila dödas och lemlästas, mest kvinnor och barn. Gravar öppnas med bulldozers och tunga stridsfordon körs hit och dit. Ten-Seven har redan bränt hål i historieböckerna. Kommer vi då att få läsa hur den våldtagna nationens dåliga samvete ledde till en gränslös massaker?


18 januari 2024 Anders DrejareMobilisering


Statsministern och överbefälhavaren manar Sverige till att förbereda oss för krig, vid Folk och Försvar i Sälen. En psykologisk stöt för att få oss acceptera att pengar mobiliseras till militära andamål, i samhälle där välfärdens delar ska spara och bankerna drar in enorma vinster medan var tredje svensk har svårt att få det gå ihop.


10 januari 2024 Anders DrejareKreativt tänkande


Elmopeder har blivit billiga och populära på Taiwan.


Varför? Batterierna är den kritiska delen av konstruktionen och som förare hyr du uppladdade batteripack, växlar dem på någon minut vid särskilda stationer - ungerfär som en mack. Företaget bakom heter

Gogoro och detta staratde redan 2015.


När ska bilindustrin skapa bytbara batterier som skiftas vid särskilda depåer med försumbara vänttetider, tänk Formel 1.


9 januari 2024 Anders DrejareUngdomsrevolt


1968 gjorde svenska ungdomar uppror mot Sveriges auktoriteter. Året efter flower power blev detta för många ett medvetet, kollektivt ställningstagande.


Det moderna upproret har individualiserats och gått ned i åldrarna. Världsförbättrande ambitioner har bytts ut mot egoistiska, brottsliga handlingar som att hota lärare, kidnappa bibliotek, springa ärenden åt sina kriminella idoler och tjata till sig vapeninsatser.


De ungdomar och barn som gör sådana handlingar, är ofta kända för sociala problem och förekommer även sk neuropsykiatriska diagnoser. Samhället misslyckas alltför ofta att ta i tu med detta.


Vårt svar blir att dessa unga människor ska låsas in allt längre tider, i en pressad kriminalvård som inte kan göra dem till bättre personer när de en gång släpps ut. Begreppet hårdare straff har visat sig vara en röstvinnare i riksdagsval men inget som hindrar avtryckarfingret eller sprängaren.


4 januari 2024 Anders Drejare


Födda: Ett gossebarn bland spillror


Det har alltid varit trångt runt och i Betlehems kyrka under december månad. Nu hörs prästernas röster eka tomt och stallet är symboliskt raserat. Om Jesus föddes idag skulle det vara precis så, enligt Pastor Dr. Munther Isaac till CNN, för den Evangeliska Lutherska kyrkan i Betlehem.


Munther Isaac har offentligt uttalat sig skarpt om dödandet av snart tiotusen barn och mångfaldigt fler skadade, av en ständigt pågående förstörelse bortom alla mänskliga begrepp. Han har använt ordet genocide.


Eller kanske vore det på plats med ett nytt begrepp: KIDOCIDE. Det omfattar också många av de tusen barn som föds i krigszonen varje vecka och inte klarar det. Uttröttade och undernärda mödrar utan förmåga att själva ge bröstmjölk åt sina barn. De hygienska förutsättningarna är obegripligt usla. Hjälpsändningar plunderas så fort de passerar gränsen.


25 december 2023 Anders DrejareDan före dopparedan


Det är omöjligt och var aldrig meningen. Priset är enormt ur mänskliga, ekonomiska och miljömässiga aspekter. Stödet kom sent och med förbehåll. Vännerna såg på medan fienden grävde ned sig. När väl de hypermorderna, tunga stridsfordonen kom blev de i praktiken närmast obrukbara vid den minerade fronten. Det som istället kunde gjort skillnad i luften blev en väntan förgäves. Ledstjärnan var inte motståndets triumf utan undvikande av nukleär vinter, då får man kasta ett landområde under bussen. Hur mycket som än pumpats in där.


23 december 2023 Anders DrejareKlimatplanen är död, länge leva klimatmålet


Å så stod en reaktor igen, ingen visste riktigt varför men det hindrade inte energi- och näringsministern att upprepa mantrat om en planerbar energi, som är fossilfri och levererar tryggt även när det är vindstilla.


En storskalig energiproduktion som kräver uranbrytning i andra länder och därefter upparbetning i ytterligare att annat land innan det skeppas hit. En logistik och ett beroende som borde få vem som helst att oroa sig för leveranssäkerheten.


Hösten 2022 försvann miljöbonusen för nya elbilar över en natt. Sedan nyår får PREEM sälja sin biodiesel utanför landet. Sveriges regering har siktat in sig på dem med villa - volvo - vovve, under förutsättning att det är en dieselbil. Människor som bor i lägenhet och åker kollektivt är förlorarna.


Idag presenterar regeringen klimathandlingsplanen.


21 december 2023 Anders DrejareHotel Rawanda


Du ligger på en sjukhusbrits i en korridor med lysrör över huvudet och minns inte varför. Likväl har du utan att själv märka det varit föremål för triagering, vilket innebar frågor du inte svarade på och att flera rör med prover togs. Enligt inskrivningsmeddelandet hände detta igår eftermiddag och nu var natten på väg mot morgon, endast väntan.


Det dyker upp fragment från lunchens radionyheter. Överfulla fängelser och akut brist på allt sedan åratal. Personal slutar. Intagna med största våldskapitalet styr. Kriminalvården planerar för att medarbetarna ska bli dubbelt så många och platserna öka tre gånger för att möta väntat behov. De intagna får redan dela cell pga platsbrist. Internerna blir irriterade och går varandra på nerverna.


Du kisar, tänker på platsbristen i vården och ålderstrappan som tippar. Vården kommer inte att byggas ut. Istället ska personalen i Regionerna under 2024 minskas med ibland så mycket som var tionde person.


Vem var det som ville skicka svenska fångar till Rawanda för att avtjäna sina straff och sedan utvisas? Eller var det asylsökande flyktingar som skulle skeppas dit? Du minns inte så noga, hade du gjort det skulle du inte vara strandad som du är nu.


13 december 2023 Anders DrejareAI vs HS


Artificiell Intelligens är inte det egentliga problemet, det är Human Stupidity.


10 december 2023 Anders Drejare40-årigt elavtal


Det enda vi vet är att elkonsumtionen kommer att rusa. Inte bara till följd av den gröna omställningen men även på grund av fortsatt växande IT-användning med datahallar stora som mindre städer, ökande behov av kyla i bostäder och lokaler pga klimatpåverkan som vi inte rår på. Självklart också transportsektorn.


Om vi inte kan använda den energi vi redan nyttjar smartare, kommer också el-priset att rusa.


Av barn och idioter får man höra sanningen, säger ordspråket. Idag har Vattenfalls vd Anna Borg vidgat begreppet och sagt det bara miljömuppar tjatat om. Kärnkraften är inte kommersiellt lönsam i någon form. Varken som stora eller små anläggningar.


Regeringens utfästelse om kreditsäkerheter på 400 miljarder kommer inte att räcka, då har de inte heller tagit med de ofantliga investeringar i elnät och distribution som krävs. När skola, vård och omsorg utarmas ytterligare kan vi glädjas åt att det är lättare att resa tvärs över Sverige mellan Norge och Finland.


Kanske min fråga om hur man får ett 40-årigt fastprisavtal för el inte blir aktuell av en annan orsak, kostnaderna hamnar ju ändå på skatten - så varför bry sig?


9 december 2023 Anders DrejareTryggare kan ingen vara


Vi har idag undertecknat ett avtal med USA, samma som Qatar om än i mindre skala . Sverige förväntas ta emot amerikansk utrustning och militär på svensk mark. En stat i staten, enklaver som lyder under amerikansk lag. Riksdagens majoritet kommer att godkänna detta.


Ett USA om har initierat och genomfört ett otal militära insatser, några av de storskaligaste i modern historia; likväl som sina engagemang i statskupper och annan inblandning i suveräna staters förhållanden. Ett USA som passivt följer Israels utplåning av Gaza, ett icke oväntat hårt svar på terrorhandlingen 7/12 och statens dåliga samvete för att man misslyckats skydda sin befolkning i gränsområdet. Samtidigt som de illegala bosättarnas paramilitär sedan åratal trakasserar och dödar palestinier på Västbanken, uppmuntrade av samma stat.


Förhandlingarna om försvarssamarbetet med USA initierades under den socialdemokratiska regeringen. Elegant gömt under radar samtidigt som dåvarande försvarsministern slog ifrån sig om vår roll i NATO men så kom ryssen. Inte hit just nu men kanske dom skulle ta Gotland senare?


Sverige har fått gå ned på knä och inte fått resa oss ännu, trots att NATO behöver Sverige mer än tvärtom. Vi förväntas göra stora infrastruktursatsningar för att uppfylla de krav som ett NATO-medlemskap betyder för oss. Detta konkurrerar med en gnisslande välfärd, där grundläggande samhällsfunktioner allt oftare brister i förmåga att möta upp redan nuvarande behov.


Kan man säga att NATO är ett fredsprojekt? CV är ingen upplyftande läsning, som att Koreakriget var den militariserande orsaken för Atlantpakten. Efter murens fall i Tyskland hade man hoppats på avspänning. Engagemang i Kuwaitkriget. Natos bombningar av Balkan. USA slår tillbaka snabbt efter 9-11 och leder en intervention i Afghanistan, där Sovjet misslyckats något decennium tidigare. ISAF som våra västliga vänner tillsammans med Sverige benämnde de militära styrkorna, vilkas stöd och utbildningsinsatser av inhemsk militär tjugo år senare visade sig helt bortkastat. Denna trupp som försörjt sig genom tjänstgöringen smet nu som en sista löning. Redan innan väst hunnit evakueras under kaosartade förhållanden, promenerade talibanerna genom landet. Dessförinnan hade USA gått in I Irak, efter aldrig verifierade påståenden om hot avseende kemikalisk krigsföring. NATO’s uppgift blev att bygga upp en inhemsk säkerhetsstyrka. NATO steg in i Libyen på FN’s uppdrag men inbördeskriget eskalerade.


Ska vi luta oss på USA´s blivande överbefälhavare som kan vara en notoriskt fabulerande bully, med samma namn som Kalle Anka? Narcissistiskt självförhärligande, beundrare av diktatorer och som själv sätter sitt ego för samhällets behov.


Det vi vet är att 200 års alliansfrihet innebar att Sverige stod utanför krig.


5 december 2023 Anders DrejareÖland


Tänk Öland. Tänk hela Sveriges befolkning placerad på Öland


Tänk att Öland är avstängt sedan decennier, endast ett fåtal männiksor kan röra sig över bron till priset av minutiösa kontroller och trakasserier.


Borgholm är utplånat och människorna hänvisas till att tränga ihop sig söderut på Alvaret. De har redan fått lämna sina hem, flytt kors och tvärs över Öland. Trots havet utanför finns knappt rent vatten, för att inte tala om brister på mat, medicin och bränsle.


I Kalmar står kolonner av lastbilar med hjälpsändningar, i bästa fall skulle ett par hundra stycken kunna släppas över på en dag men ändå vore det bara en bråldel av de tusentals som passerar dagligen i fredstid.


Innan bomberna faller regnar det flygblad över männsikorna "Ni har tio minuter på er att söka skydd". Söka skydd, vart då någonstans på Alvaret?


2 december 2023 Anders DrejareEn eller två bössor?


IDF den israeliska försvarsmakten, Israel Defence Forces presenterar först en och sedan två AK-47, dvs automatkarbiner bakom en magnetkamera på Al-Shifa sjukhuset, byggt 1946 av britter i norra Gaza men inga rebeller i tunnlarna än så länge. FN vill också dit och titta men får vänta. De förtidigt födda bebisarna som inte har tillgång till kuvöser väntar också.


CNN i täten med andra internationella media kablar ut detta antiklimax på en babarisk situation. Den vite medelklassamerikanen som blippar förbi teveinslaget kan lojt konstatera att han själv helt legalt har en större vapenarsenal i sin egen villa.


18 november 2023 Anders DrejareNyord: paradumskifte


Även om det har blåst kring Svenska Akademin med rötter hos kung Gustav III, är alltid deras ordlista att lita på eller? Förväntansfull att kommande SAOL 15 tar upp detta nyord. Utöver koranbränning förstås som är självskrivet.


Paradumskifte:

para·­dum|­skifte substantiv~t ~n • till paradum 2 och skifte 2


Beskriver en avsikt att på ett allomfattande sätt ändra det rådande, där syftet är helt överordnat resultatet. Jfr uttryck som "att göra en paradum".


Läs även "Ränker på Tidö slott", en modern pusseldeckare eller klassikern "Tidö skola komma ---" The shape of things to come, av Herbert George Wells 1936; du kan läsa Stadsbibliotekets enda ex på Rotundan, hylla Hc.02. Och varför inte grotta i begreppet tidölag?


6 november 2023 Anders Drejarethe Winner Lose it ALL


Som ett jordskred i slowmotion. Som ett rusande lok utan bromsar på väg in till stationen. Som en jumbojet utan bränsle. Som en orkan i vindhastighet förbi ljudvallen. Som filmen där alla vet slutet men hoppas ändå att det inte blir så illa.


Ytterligare en folkvald ledare skriver in sig i historieböckerna, genom att bomba och traumatisera en befolkning som aldrig kunnat vara en jämbördig motståndare. En ledare som gick i fällan, efter en så barbarisk attack att ingen i omvärlden kunde blunda och följdriktigt startade han det krig som fienden riggat för.


Om vi inte ser att Gaza varit ett ghetto i decennier och nu är en av människor skapad katastrofzon, så lyssna åtminstone på Médecins Sans Frontières - Läkare Utan Gränser: en situation så obegripligt inhuman.


Eller är det bara Herodes som kommit tillbaka och missuppfattat allt, för utan barn blir det inga nya rebeller.


3 november 2023 Anders DrejareDen svenska modellen RIP


Idag dog den svenska modellen; där EU inte lyckats införa minimilöner har våra politiker trumfat genom ett lönegolv för utlänningar som jobbar i Sverige och är bördiga från icke-EU land. En lönenivå som är långt över avtalad lägstalön och innebär att hundratusentals svenskar och andra EU-medborgare i vårt land inte borde kunna försörja sig på sitt heltidsjobb.


1 november 2023 Anders DrejareRuin är en ruin är en ruin


Kanske att Gertrude Stein skulle protestera mot detta poem men något borde väl hända på nittio år?


Minns vackra bilder och söndagsskoleaktiga plancher från kyrkans fritidsverksamhet för ungdomar. Vi var inte så övermättde av intryck på den tiden och illustrationerna ville gärna fastna. Senaste halvseklet har jag återkommande funderat på att resa runt till de heliga, bibliska platserna i Kanans land men alltid tänkt att det är lite väl oroligt, kanske farligt så vi tar det en annan gång. Har nu dörren stängts för min livstid?


Vad gör det med människor att gå runt bland betongblock och förvridna stålbalkar; bland resterna av bostadshus och samla ihop kroppsdelar av små barn, täckta av grått stoft? Dina barn, dina vänners barn, grannarnas barn.


Rättfärdigar reaktionen på onda handlingar att också utplåna dem som råkar vara i vägen för de självklara måltavlorna? De människor som bara försökt få ett värdigt liv för sina familjer, instängda på ockuperad mark och en av de mest trångbodda platserna på planeten. Största delen är barn som nu upplever helvetet på jorden.


De strategiskt kraftiga svar mot våldsamma handlingar, som varje milisman eller upprorsmakare alltid kunnat förvänta sig, blir nu mer oproportionerligt än någonsin. Om det inte löst något hitintills eller gett en tryggare värld, varför ska det fungera nu? Vi står inför ett dominospel med oöverskådliga följder.


Regeringsföreträdare vill sälja svenska vapen till Israel som stöd, men snälla inte är det mer vapen som är lösningen? Å förresten, kanske vore det lämpligare att Sverige skickar bulldozers.


20 oktober 2023 Anders Drejare1973 unprecedented 2023


Definitionen av en överraskning är att den är det, oväntad.


Generationer av människor på båda sidor har växt upp med misstro, rädsla och hat vid det heliga landet. Var är Gud när helvetet bryter ut? Och varför straffas människor vars dygd är att ta ansvar för sin familj och sin hemvist? När den relativa tryggheten plötsligt raseras förlorar statsmakten förtroendet eller inte.


Detta är det värsta som hänt, det värsta sedan förra gången. Och det värsta upprepar sig på olika platser, långt borta från oss och nära. Hela tiden.


I Sudan köper svenska ambassaden skydd av samma milis som just gör det värsta, mot sin egen befolkning. UD kommentar att upphandlingen av bevakningstjänster skedde i enlighet med gällande regelverk och att man är nöjd med tjänsten.


7 oktober 2023 Anders DrejareVärmerekord


Allt oftare rapporteras om värmerekord, såväl på land som till havs.


Spaniens jordbruk går på knäna av torkan och mindre skördar märks redan i matbutikens ökade priser - en del av den importerade inflation som Riksbanken ska knäcka med höjda räntor. Antarktis istäcke är denna vinter mindre än någonsin och hela kungspingvinkolonier förlorar alla sin kycklingar. Grekland har omväxlande plågats av exterm torka med omfattande bränder och sedan skyfall som spolar bort allt. Tyska regeringens försök till klimatförbättrande förändringar, gör att de högerextrema partierna får vind i opinionen. Österrike köper fortfarande det mesta av sin gas från Ryssland.


Vår svenska regering försöker hålla den bilburna, villaboende medelklassen på gott humör. Vi får vänta på en bättre stadsmiljö då de halvtomma, dieseldrivna bussarna inte kan bytas ut som man hoppats då stadsbdragen flyttas till landsvägstrafik. Där finns inte lika goda förutsättningar för elektriska bussar, så pengarna brinner inne. Reformen om skatteavdrag för resor som skulle träda i kraft i somras och stöddes av alla partier utom ett, stoppades nu av regeringen samtidigt som bilavdraget höjs och skatten på fossila drivmedel sänks. Fejkade bilreseavdrag i tätort kostar statskassan ännu mer samtidigt som de kollektivpendlande missgynnas av reseavdraget.


30 september 2023 Anders DrejareValutakursen


Den svenska kronan är så svag, bara en tolftedel av euron, så inte ens tiggarna tycker det är värt satt hänga i Hudiksvalls centrum längre.


15 september 2023 Anders DrejareBarnsoldater


Det pågår ett slags inbördeskrig, då barn lockas ömsom hotas in i kriminella handlingar. Har man ingen framtid eller åtminstone kan man vara värst om man inte är bäst. Vi har misslyckats och misslyckas igen att tro att unga människor eller t o m barn ska bry sig om hårdare straff, när de inte ens kan se den fulla konsekvensen av vad deras extrema våldshandlingar leder till.


Europas farligaste land främjar pedagogik i samhället som uppfostrar den uppväxande generationen i militär indoktrinering och tystar kritiken. Påven drog sitt strå till stacken när han i somras talade till ryska ungdomar, att de ska vara stolta över och hedra sitt moder Rysslands storslagna historia. Att de är en del av en mäktig nation.


1 september 2023 Anders Drejare


Desserten serveras kall


Hämnd är något tsaren sparar till efterrätten... så till slut kom det onda ögat i kapp och Yevgeny Prigozhin sprängdes i luften eller har de bara gömt undan honom?


23 augusti 2023 Anders DrejarePanik ?


Ingen överraskning att terrorläget i Sverige skärps från nivå 3 till 4, lev som vanligt men var på din vakt råds vi. Fast var det nödvändigt? Självklart kan vem som helst göra dumma och utmanande aktioner, så har det alltid varit. Det är en smaksak om man vill se dessa som en manifestation, ett konstnärligt uttryck eller ren provokation. Självklart är dessa händelser inget som ska vara särskilt skyddsvärda eller belasta polisen.


Problemet är att medias rapportering pumpat upp egot för dessa personer och gett dem ett monstruöst inflyrande på såväl inrikespolitiken som globalt. Hade företeelserna hanterats med det ljumma intresse de var värda istället för att tränga ut mer angelägna nyheter, hade vi sluppit se dessa politiska krumbukter av våra folkvalda som gör att sjävklara frihetsvärden i frågasätts-


Kommer vi se att "koranbränning" är det nya ordet 2023?


18 augusti 2023 Anders DrejareSöndag 16 juli 2023


Det är lätt att glömma hur världen ser ut när det efterlängtade regnet kommit till oss.


Sydeuropa kokar och den nordamerikanska kontinenten plågas av extrem väder. Samtidigt som värmerekorden slås dag efter dag i sydvästra USA så plågas nordöstra USA av skyfall och orimligt stor nederbörd. Öknen är varm dygnet runt. Norrut brinner Kanada på tio miljoner hektar, med en smog som når Europa. Asien har haft en unikt ihållande värmebölja. Första veckan i juli uppmättes den högsta medeltemperaturen på jorden någonsin.


Vad är regeringens klimatinsats? De tar bort bidraget till kommunerna för att smöjliggöra inköp ac fler eldrivna stadsbussar och flyttar budgeten till långfärdstrafik - där det inte finns något riktigt bra utbud för eldrivna bussar. Pengarna kommer därför inte till nytta och detta är bara ett av alltför många exempel på miljöovänliga beslut. ”Vad jag vet så är det fler som dör av kyla än av värme” sa Jimmie, regeringens spökskrivare och krycka.


Snälla ni som sitter på makten, tänk om innan 100-tals miljoner klimatflyktingar migrerar över jorden som i en ofattbar apokalyptisk kris. Inga europeiska regelverk eller stängsel kommer att hindra dem.


16 juli 2023 Anders Drejare500


Ukraina bränner mer ammunition och fortare än vad västvärlden kan producera, trots snabbt ökande utgifter till militären i nästan hela världen. Alltför stora delar av regionen är en humanitär och miljömässig katastrof. Ryssland kan uppenbarligen inte vinna kriget men hoppas tydligen bita sig kvar på Krim och delar av östra sidan. Detta kommer i så fall att skapa en instabil och osäker situation för lång tid i Europa.


Samtidigt som det upptrappade kriget från 2014 nu pågått 500 dagar ska världens största supermakt förnya även Ukrainas egna förråd av klusterbomber. Redan innan leverans har detta i sig skapat en konflikt inom såväl NATO som med vissa av USA's övriga allierade. Man kan se beslutet som en militär konsekvens till att angriparen nu under lång tid hunnit gräva ned sig och bygga försvar. Det behövs vapen som brett kan slå ut dessa tiotusentals soldater av kött och blod, utspridda i hundratals kilometer av skyttegravar. Om modernt stridsflyg redan i höstas funnits tillgängligt för Ukraina hade mycket sett annorlunda ut - på gott och ont. Vem vet, deras piloter tränas både på F-16 och Jas 39 Gripen.


Toppnyheten varje dag i våra media är läget för Sveriges uppskjutna anslutning till NATO. En ansökan som gjordes i hast och aldrig genomlysts eller varit föremål för egentlig debatt. Ev kritik mot att lämna vår neutralitet sedan 1814 hämmas både av den snabba processen och att de protester som sker, är från grupper eller personer som står utanför etablissemanget.


NATO behöver Sverige mer än vi behöver NATO (se inlägg 2022-05-13). Istället har vi hamnat i en situation där vi ska stryka auktoritära krafter medhårs och svälja deras orättfärdigheter. Orsaken är det nya säkerhetsläget som inte kan ifrågasättas men varför är den alltid så lede Fi nu mer benägen att invadera Sverige än förr? Vi tittade på när Ryssland mobilserade nästan hela sina stridskrafter och när sedan det tydligen oundvikliga ändå hände, ser vi att de ändå inte kan vinna kriget på marken.


Slutsatsen måste vara att vår säkerhet handlar om att skydda infrastruktur, samhällsfunktioner, livsmedels- och energi försörjning liksom minska vår IT-sårbarhet.


8 juli 2023 Anders DrejareVad är problemet?


Problemet är inte att en ensam provokatör bränner en bok som uppges vara en helig skrift.


Problemet är att polisen tvingas ödsla resurser på något som mer liknar ett dadistiskt uttryck eller ett studentikost påhitt än en skyddsvärd sammankomst i yttrandefrihetens tecken.


Problemet är vårt mediaklimat som duktigt basunerar ut dessa icke-händelser och ger provokatörens ego spridning över planeten.


Problemet är kanske inte att regeringen visar svaghet genom att ursäktande hänga ut provokatören som bot till det internationella samfundet, när alla förstår att det handlar om vårt militära försvar.


Problemet är att regeringen lyssnar när dessa protester framförs från länder där egna medborgare dödas av statsmakten pga sina klädesval.


4 juli 2023 Anders DrejareSlowmotion


Varför skriver jag inte om kriget, orsaken till bloggen? Ecocide Barbari Krigsbrott Zombieism


Ukraina ska återuppbyggas när konflikten är över. Konflikten?


Ett krig som utkämpas med maskiner på lerfötter som andra världskriget och utnötning i skyttegravar som första världskriget - allt rapporteras och dokumenteras med high tech.


Tveksamt om kriget kan lösas miltärt på marken? Kostnaderna i liv, samhällsstrukturer och ekosystem är redan ofattbara. Angriparen har bitit sig själv i svansen, kanske det kan bli både dess fall och lösning.


29 juni 2023 Anders DrejareRekord vi aldrig önskat oss


Vi hade i alla fall tur med vädret och snälla politiker som lovar billigt bränsle till våra bilar.


"World on track to breach a critical warming treshold in the next five years" enligt forskare (CNN). Uppvärmningen av världshaven liksom isar och glaciärer vid polerna går fortare än vad man betraktat som möjligt. Temperaturen den första veckan nu i juni var med marginal rekordhög, faktiskt över de 1.5 grader jämfört med läget innan industrialiseringen och den gräns man bedömer vara högsta möjliga innan klimatet tippar. Nordeuropa och Sverige är ett de områden som värms upp ännu fortare.


Artister och konstnärer slår ofta an en särskild sträng som insiktsfullt visar oss vår väg in i framtiden. David Bowie hade båda dessa kvaliteter. Den kyligt betraktande figuren på en bakgata i London gav oss bara fem år. Det var 1972 och kanske han tänkte att nedräkningen börjat nu femtio år senare? Five years


Förhoppningsvis vi ändå kan hoppas på otur med vädret som regn och svalka?


16 juni 2023 Anders Drejare
GRÅTT


Titta hen pratar.


Tänk så gärna vi vill tro vad hen säger, särskilt när det är våra hjältar och vårt allas öde står på spel.


Efter långa tider med avfolkning ska Norrland växa över alla breddar och bli nanny för den gröna revolutionen. Fossilfritt stål ska tillverkas med hjälp av vätgas, producerat av den numera hållbara energikällan kärnkraft.


"Sustainable by default. Going green isn’t an optional extra at Northvolt. It’s baseline. Ethical sourcing, smart engineering and a commitment to clean energy behind every cell." (northvolt.com)


Världens grönaste batteri blir lösningen för transportsektorn eller? De byggs nu med nickel och kobolt från en av världens smutsigaste och sedan årtionden mest förorenade platser nära Arktis, från en av planetens mest aggressiva maktcentra. Den svenska miljöchefen förklarar att man ställt krav på förbättringar.


31 maj 2023 Anders Drejare


Duplantis, är det en grönsak?


Makt förblindar i stort och smått. Troligen en evolutionens gen som hjälpt mänsklighetens utveckling men nu istället skapar konflikt och egoism. Den insiktsfulle och kloke förstår att hantera detta. Eller slaven som viskade i den romerske generalens öra, när han samtidigt satte segerkransen på huvudet: Kom ihåg att du är dödlig.


Sverige har (haft) goda förutsättningar klara en stark utveckling och en grön omställning. Vår allt mer åldrande befolkning kan inte möta behoven utan man hoppas rekrytera utländsk arbetskraft. Regeringen fokuserar på högutbildade, varför just de skulle söka sig hit - kanske partnern inte ens uppfyller kraven? Och alla människor inom vård, service och teknik som redan saknas särskilt i norra Sverige? Vi kan inte ens mobilisera svenskar till att plocka bär och sätta granskott.

Samtidigt vill regeringen måla upp Sverige som ett land man inte ska emigrera till. De trehundratusen människorna i landet som nu har permanenta uppehållstillstånd, ska inte heller längre känna sig trygga att dessa uppehållstillstånd är just permanenta.


Vår regering anstränger sig till det yttersta att värna väljarbasen för deras samarbetsparti som inte ens sitter med och delar ansvaret. Man går så långt att miljö, ekonomi och framtida välfärd står på spel. Grunden för detta så kallade paradigmskifte lades långt innan valet. Jag minns 2021-11-28 hur SVT Agenda lät ledaren för riksdagens nu näst största parti, ordagrant uttrycka sig ”De riktiga svenskarna, i det riktiga Sverige”. Programledaren satt tyst och nickade eftertänksamt, han bad inte om ens om en förklaring vad detta påstående stod för. Partiledaren som när årets svensk utsågs 2015, själv kom på andraplats efter fotbollskungen som kommenterades med att han ser väl inte svensk ut?


Media gav bort valet 2022. Media skapade en retorisk motorväg, med sin nyhetsrapportering och fokus på frågor som gynnade populistiska utspel. Efter valnatten omvandlades budskapet från dem som lovat åstadkomma något, till att detta kommer ta tid - kanske åtta år. Först får vi det sämre, innan det förhoppningsvis blir bättre även om allt fler sektorer inom näringslivet klagar på regeringen.


Bransch efter bransch uttalar kritik, såväl privata som offentliga. SKR ropar efter mer resurser till skola och vård - inte mindre. Universitetsledningarna känner sig respektlöst behandlade, då alla externa förordnanden ska avslutas i halvtid av regeringen och nya personer utses med hänvisning till säkerhetsrisker.


Vi kan bli likt den som missade tåget och stod ensam kvar på stationen, fråga oss vad som hände? Men snälla, ingen ska kunna säga att vi inte förstod vad som var på väg.


22 maj 2023 Anders DrejareU-DAY


Alla väntar på våren. Ukraina förbereder sig att med hjälp av krigsutrustning för miljarder dollar och euro skicka tiotusen män in i döden, priset för att slå tillbaka anfallaren.


Sommar i Sverige. Vi kan inte intressera vår egna svenska medborgare att sätta granplant eller plocka bär. Ska vi låna in utlänningar till försvarsmakten när kriget kommer?


1 maj 2023 Anders Drejare

Miljonprogrammet i Hudiksvall


Det är en surrealistisk upplevelse att följa diskussionen och turerna kring skapelsen av det som kallas Västra Hamnen i Hudiksvall - som en thébjudning med haren och Alice i Underlandet. Vad pratar de om? Förädling eller förfulning, utveckling eller förstörelse?


Ekonomin är tydligen skulden till kluster av allt högre hus på Västra Hamnen - men snälla ni, varför är det dyrare att bygga på egen mark än för entreprenörerna på Kattvikskajen?


Bilden av de tänkta volymerna huskroppar ser mer ut som ett bygge av gamla tidens legoklossar än en miljö dit man vill flytta. Projektet förutsätter fler olika avvikelser från viktiga miljörelaterade krav. Troligen är projektet ändå redan dött men av andra skäl - ett fåtal av bostäderna kommer kunna motivera folk att lägga ut dessa pengar.


11 april 2023 Anders Drejare(o)pålitligt


Häromdagen startade Ringhals reaktor 4 upp igen. Det som skulle varit några veckors stopp för underhåll under augusti i fjol blev istället stängt fram tills nu, det tog åtta månader att åtgärda ett oväntat fel. Samma sommar stod halva kapaciteten för Franrikes kärnkraft stilla och som en annars ledande producent fick de importera el istället för att exportera. Hur mycket har den opålitligt planerbara kärnkraften påverkat våra el kostnader? Sverige som likväl säljer el.


Den nukleära tryggheten i tid som otid.

(1) Man väntar otåligt på NATO's kärnvapenparaply och frihet från oro.


(2) Vi har inga bekymmer över att skapa en framtid i allt större beroende av kärnenergi eller reflekterar över riskerna för vår elförsörjning i ett system som bygger på uranbrytning i andra länder, transport vidare för upparbetning till ett användbart material som slutligen skall landa i våra anläggningar.


Priserna har fördubblats och våra Europeiska grannar ser det inte tillräckligt problematiskt att fortsätta köpa kärnbränsle från Ryssland. I norra Finland är det bara en dammig grop och bortkastade miljarder kvar efter kärnkraftbygget i Fennovoima med Rosatom sedan det stoppades i fjol. Ursprungligen röstade den dåvarande finska regeringen med öppna ögon igenom projektet 2014 samtidigt som Ryssland gick in i Krim.


(3) Det finns ingen fullständig lösning att kassera det utbrända kärnavfallet över tid, utan det ska förvaras orimligt mycket längre än ens civilisationen funnits.


(4) På lördag 15/4 stängs Isar 2, Emsland och Neckarwestheim 2 ned; de sista kvarvarande kärnkraftverken i Tyskland - Eutopas starkaste ekonomi. Argumenten är att kärnenergi varken är förnyelsebar eller hållbar, dessutom skulle dessa anläggningar komma att kräva omfattande investeringar till oförsvarbara kostnader.


EXTRA material: Nord Stream 2 var kontroversiellt inom EU från start men letade sig likväl in på svenska vatten slutet av 2018. Ett år senare införde USA sanktioner vilket drabbade det schweiziska förtaget Nord Stream 2 AG som byggde gasledningarna, till konkurs samtidigt som Tyskland mars 2022 ej gav tillståndet som krävdes att släppa på gas - resten är historia. Mer aktuellt är den franska önskan att ryssar igen ska fyllna till med svensk vodka. Efter att Pernod som äger Absolut under ett år stoppat leveranserna så återupptas de nu. Skål!


6 april 2023 Anders DrejareValet avgjordes av media


Svenska nyhetsmedia har i åratal pumpat ut rubriker och toppnyheter om skjutningar coh sprängningar. Våld som underhållning. Det räcker med att någon blivit skjuten i benet, för att Dagens Eko ivrigt kablar ut händelsen oavsett tid på dygnet och innan vapnet knappt hunnit svalna, följt av uppläsarens lakoniska kommentar att ingen misstänkt har ännu gripits - hur skulle polisen hunnit det?


2022 mördades 61 personer i dödsskjutningar, de flesta hamnade på nyhetsplats både en och flera gånger. 2022 dödades 49 personer på arbetet (ref: Arbetsmiljöverket), en skakande siffra men händelser som sällan tas upp som första nyhet av media. Detta borde varit en het valfråga. En kvinna mördas varje månad av mannen i en nära relation och ofta finns traumatiserade barn, kanske slutligen närvarande även under det ultimata våldet Jag minns inte när detta blev en huvudnyhet.


Överbud om rea på pumpen, media ifrågasatte inte vem som ska betala eller om dessa rabatter ens var möjliga. Rusande drivmedelspriser som en tajmad jättesmocka blev populistiskt valfläsk, men inget som egentligen hindrade de flesta av oss bilburna att använda just bilen. Dagens bränslepriser har studsat tillbaka, mitt i den pågående inflationen. Det var ju tur eftersom elbilsbonusen försvann över en natt och för många även motivationen att byta. Samtidigt gör de nygamla avdragsreglerna att du kan fortsätta med din fossildrivna bil istället för att använda kollektiva transporter. Fast var det inte tänkt att vi skulle köra mindre, för miljöns skull?


20 mars 2023 Anders DrejareKöttkvarn


De ryska wagnerstyrkornas kanonmat tömmer fängelserna och brigad efter brigad pumpas ut i floder av blod.

Taktiken tvingar ukrainska militären att tömma sin ammunition och röja sina positioner.


Går du framåt är du död. Stannar du är du död, det finns alltid någon bakom dig och tro inte att din röda stjärna skyddar dig från ditt befäl. Om du går bakåt, ja då är du död och det finns inga valkyrier som tar dig till något bättre ställe. Du var aldrig en soldat, du var bara materia.


1 mars 2023 Anders DrejareNär vi var bäst


En gång var Sverige bäst, det hände under femtitalet och höll i sig in på sextitalet. Europas förgörande krig var över den gången. Vi kunde nyttja resurser som teknisk industri, råvaror och hemmafruar. Minns i skolan hur man visade Sverige på topp i olika rankningar, det blev en del av vår vardag och självbild. Framåt sjuttitalet trodde vi att vi var bäst, surfade på gamla meriter tills vi förstod att vi inte var självklart på toppen.


Nu vill Sverige inte vara bäst, vi vill vara sämst. Vår regering strävar efter att lägga sig på Europas miniminåver oavsett om det gäller klimatpåverkan eller humanitet. Trehundratusen personer med svenska permanenta uppehållstillstånd ska inte ta för givet att dessa är just permanenta. En kollega frågade sig spontant i Läkartidningen om hur är det ställt med det land dit han tagit sin familj till och ifrågsatte om de borde flytta?


Vi kan gärna ha den äldsta befolkningen också och en krympande servicesektor. För att få arbetstillstånd i Sverige kommer det inte att duga med jobb som undersköterska, vaktmästare, lokalvårdare, arbetsterapeut, handels- eller restauranganställd. Om både du och arbetsgivaren kan vänta minst ett år samt att du är lovad en lön på mer än 33.000 kronor/månaden, välkommen!


21 februari 2023 Anders Drejare
Alla våra Hjärtan


Ljus och kärlek är starkare än mörket.


14 februari 2023 Anders Drejare
Handbok för Kaninhålet


När är yttrandefrihet just det och inte bara en fientlig provokation mot dem eller det man hatar? När blir ett artistiskt eller konstnärligt uttryck en rent kränkande käftsmäll istället för ett kreativt skapande?


Handbok för Kaninhålet är en betraktelse över dessa och liknande fenomen.


21 januari 2023 Anders DrejareJulafton en tid för vad?


1972: gudsfruktiga amerikanska piloter tömmer under helgen tjugo tusen ton bomber.

2022: alkoholpåverkade ryska militärer intensifierar strävan att utplåna förutsättningar för ett civilt liv.


24 december 2022 Anders DrejareVarför ljuger dom på detta viset


Ukraina får fortfarande inte offensiva vapen.


Polen kan inte leverera av sina stridsplan då USA dröjer med att släppa till nyare versioner. De tyska Leopard stridsvagnarna rör sig ingenstans. Vår statsminister har bytt fot och påstår att svenska toppkortet Archer inte finns på deras önskelista längre. Försvaret har 48 stycken à 54 mkr. Det amerikanska Patriot är ett utmärkt luftförsvar men inte fullgod hjälp för att ta tillbaka mark från främmande makt.


Vår regring skyddar sina kollegor i Turkiet. Vem har visat att det var kurder som låg bakom bombdådet 13 november i Instanbul? Kanske man borde pekat på IS istället; som har allt att vinna och t o m drar nytta av att den moderna rättsstaten Turkiet med kort varsel nu bombar i nordöstra Syrien. En attack som försvårar bevakningen av fångläger för IS-krigare. YPG milisen som med stöd av USA tog striden med IS och slog ut kalifatet, behövs inte längre?


Så snart Sverige åtminstone delvis betat av utlämningslistan kommer vi med i NATO alliansen och Turkiet kan nästa gång använda vapen från Bofors, för att mer effektivt slå mot vad de uppfattar som terrorism.


20 november 2022 Anders Drejare


Klädkod


Man om du vore kvinna, hur skulle du klä dig?


Ett tygstycke kan vara viktigare än en ung människas liv. Makten är störst, inte Gud? Polisen skjuter sörjande människor i Saqqez, Iran. Hon kom därifrån, Masha Amini som utsattes för övergrepp i Moralpolisens förvar och dog av skadorna. Händelsen utlöser en flodvåg av skadade och döda - hur omfattande måste inte dessa människors desperation vara, som riskerar och drabbas av detta övervåld? bild från Twitter, publicerad av BBC


Religonen är uttryck för olika svar på frågor om livets mening och mål, om moraliska krav och plikter mot medmänniskorna. Inte en falsk flagg att förfölja oliktänkande, vilket tyvärr varit och tydligen forsätter alltför att användas så


26 oktober 2022 Anders Drejare263e FEBRUARI 2022


Idag har kriget pågått i 239 dagar. För många har kalendern fastnat på 24 februari trots att det snart gått åtta månader. För oss alla som inte befinner oss eller mer personligen relaterar till den katastrofala situation i östra Europa, kryper det på en slags avtrubbning. Hur många raserade hus har vi inte sett och det tar aldrig slut. För att inte tala om eländet i Myanmar och Jemen och Tigray och ...


20 oktober 2022 Anders DrejareBarbari


Det kommer vatten ur duschen. Den misär som råder på annat håll är just på annat håll. Känner dåligt savmvete. Förstörelsen är ingen olyckshändelse eller naturkatstrof. Det är ett medvetet handlande av barbarer i en - som vi trodde - modern värld.


Kanske jag åtminstone kunde åka ned till ambassaden i Stockholm och manifestera mera handgripligt. Ett blygsamt uppror och en skrikig demonstration borde väl några av oss svenskar kunna åstadkomma?


Vi har ju fortfarande varmt vatten i duschen.


16 oktober 2022 Anders Drejare1914 1941 2022


Ryssland i panik. För många är det inte längre möjligt att blunda när nya män ska till fronten, dåligt utrustade och oförberedda kommer många av dem staplas på varandra som sandsäckar. Krig är ett omänskligt vansinne och denna gång har man själva skapat orsaken till mobilisering. Santidigt rullar igen samma stridsvagnar nu som vid förra världskriget, material och utrustning sinar. Den privata armen skulle bli spetsen på de militära styrkorna men istället har en tredjedel av Wagnergruppen utraderats. När tvångsrekryterade män snart ser att deras öde är att bli kanonmat, kanske de istället vänder sina vapen mot de egna officerarna?


Tidigare krigsherrar som grävt ned sig i en återvändsgränd har resolut fått bita hål på cyankaliumkapseln. Dödens konvulsioner har effektivt tagit dem från förnedrande förvaring och maktlöshet.


Varför ska vi inte tro att den nye tsaren istället tar de medel som står till buds? Och kommer då väst att skapa den sköld som krävs över Ukrainas luftrum?


4 oktober 2022 Anders Drejare


Vinnare och förlorare


Vägen hade varit målmedveten och ledde till toppen. En världsledare men något gnager, kanske han inte bemöttes med den respekt och intresse som han hade tänkt sig från de västliga herrarna. Jo det fanns en och annan kvinnlig ledare också men kanske inte något som betydde som mycket för honom. Att få sälja gas, olja och jordbruksprodukter gav i alla fall klirr i kassan och makt.


Nu i en återvändsgränd, det som såg så enkelt ut hade förvandlats till en kedja av felsteg. Ja-sägarna skyddade sig själva och tog vad de kunde. Dem som gav friktion eller uppvisade något slag passivt motstånd försvinner. Det ena svårförklarliga dödsfallet efter det andra i den oligarkiska kretsen och andra signifikanta personer, hela familjer döda. Vän igår - borta idag.


Efter ett halvår mal man oförtrutet på till priset av oöverskådliga egna förluster. Hamrar in död och förintelse på det folk man säger är sina bröder. Mosebokens bibliska berättelse om Kain och Abel är alltför aktuell. Gud såg Abels men inte Kains gåvor, bristen på bekräftelse blev ödesdiger.


22 september 2022 Anders DrejareVems är felet?


Är det Putins krig eller Magdalena som är orsaken till våra elräkningar..?


Självklart är att för varje månad, vecka, dag och timme som kriget pågår skadas, traumatiseras och dödas människor. LIvsverk slås i spillror.


Svenska försvaret har utrustats med Archer från Bofors, en avancerad haubits som är monterad på ett terrängfordon och mer kraftfullt än komventionell stridsvagn. Dessa borde självklart vara utrustade med Excalibur ammuntion tillsammans med systemet Raytheon för precisionseld upp till 60 km.


Sverige fick frågan förra veckan och funderar fortfarande på om vi ska möta Ukrainas önskemål att sända dessa dit. Vad väntar vi på eller ska dessa till Turkiet, vår svårflörtade kompis i den nya klubben?


7 september 2022 Anders DrejareWWZ


Vem viskade till fältherrarna att inom 72 timmar är regeringen avsatt och landet under erövrarnas kontroll? En nation utan en riktig ledare, bara en pajas så angriparna förväntade sig en självklar promenadseger. Efter ett halvår består den då tänkta ryska paraden av utbrända och rostiga tanks, placerade i Kievs centrum.


Den ryska militärens stridsfordon målade med Z och atällda i långa kolonner på vägarna. Många enkla skottmål som sittande fåglar. Andra malande på med urskiljningslös granateld mot alla strukturer de kan nå. I takt med att armebrigaderna utarmas av förluster, ersätts de med legosoldater och fängelseinterner som lockas av rundhänta löften.


Mot allt sunt förnuft grävde trupperna ned sig i Tjernobyls radioaktiva mark - för att skydda sig. Nu har man tagit Europas största kärnkraftverk som gisslan till förvar av miltär utrustning och en utgångspunkt för fortsatt beskjutning, mot de som faktiskt befolkar landet. De sjukaste, äldsta och mest behövande utraderas steg för steg av en krigsmaskin som ter sig mer befolkad av zombies än levande, kännande och tänkande individer.


Och i Skandinaviens huvudstad står ryska ambassaden i godan ro, inte en endaste svastika har sprayats på muren. Snälla, det är ju bara två korslagda Z, hur svårt kan det vara? World War Zombie


24 augsti 2022 Anders DrejareVem var Liza


14 juli utanför shoppingkomplexet Jubilee i Vinnytsia ligger en rosa sittbarnvagn, kraschad och nedblodad. Ett kvarter från Victory Square, hela fasadens fönster borta och i bottenvåningen ett utblåst medicinskt hälsovårdscenter.


Strax innan publicerade Iryna en video på Instagram med sin leende fyraåriga dotter, på väg till logopeden. Flickan med Downs syndrom var mammas ögonsten och enda barn.


Missiler från ryska marina stridskrafter slog ned urskiljningslöst, på förmiddagen när det var mycket folk i rörelse. Bara en attack i raden av tusentals mot civilia mål i Ukraina. Denna gång blev Liza en av tjugotalet människor som dödades, varav ytterligare några barn. Hennes mamma blev svårt skadad och förlorade ett ben. Samtidigt som CNN, BBC med flera kablade ut bilder och rapporter, var inte Iryna medveten om Lizas öde. Hon var i alltför dåligt skick på sjukhuset för att ta emot information om sin dotter.


Hur kan vi vara så tysta? Varför duckar vi när den största terroristen varje månad massakrerar fler människor än Al-Quida utraderade på World Trade center? Ambassaden i Stockholm är tydligen en fredad zon.


Sverige flyr istället in ett NATO som förstås tar emot oss och Finland med öppna armar. Vi blir en buffert för Skandinavien, har moderna vapen och utvidgar alliansen längs större delen av Östersjön. Panik är sällan ett klokt utgångsläge för väl genomtänkta beslut. Sverige är redo att kasta gamla ställningstaganden och glömma folkrättsliga frågor utan en djupgående analys.


15 juli 2022 Anders DrejareFörskola träningsfacilitet för blivande militärer?


Aggression utan gränser. Den speciella operationen ämnar enbart slå ut militära mål i Ukraina och när G7-länderna idag samlas i ett stängslat lyxhotell - någon timmes flygtid därifrån slår missiler som vanligt ned i bostadsområden. I morse smulades en förskola (kindergarten) sönder i Kiev, kanske söndag var räddning och barnen hemma denna gång? Surt för den som är paria i Västeuropa och Nordamerika men ingen tröst för svältande människor i Afrika pga blockerade hamnar.


Sannolikt får vi se än fler attacker från Belarus territorium. Från start möjligjorde de kriget på Rysslands sida och nu kommer man att få ryska Iskander M missiler utplacerade. Systemet använder både ballistiska och kryssningsmissiler kapabla för såväl konventionella som nukleära stridsspetsar. Kanske finns de redan på plats?


Tyskland som är värd för G7 denna gång, har tyvärr visat ambivalens och inte lyckats skicka de pansarfordon och andra vapen som utlovats till Ukraina för en månad sedan. Så långt är väl ändå inte landvägen dem emellan? Än så länge rinner rysk gas i pipelines under Östersjön till Tyskland och miljarder pengar skickas kontinuerligt åt andra hållet. Nordstream 1 har en kapacitet på 590 TWh/år, vilket motsvarar mer än hela Sveriges totala årsbehov av energi.


26 juni 2022 Anders DrejarePå knä för Turkiet


Så lämnar Sverige efter två hundra år en på pappret neutral position eller åtminstone formell alliansfrihet (eller i politisk retorik allianslöshet), för att tillsammans med Finland flytta fram NATO's gräns längs nästan hela Östersjön.


Vi lämnar också i mångt och mycket möjlighet till självständiga beslut om vår utrikespolitik och egna ställningstagande i säkerhetsfrågor. Det som borde varit en triumf blev istället makalösa turer som lyfte fram en politisk vild i det globala nyhetsflödet och att vi satte oss i knät på den närmast fundamentalistiska regimen i NATO's östra medlamsstat.


Samma stat som förhandlar med Ryssland för att underlätta försäljning av stulet spannmål. Hundratusentals ton skeppas ut från Ukraina till Mellanöstern. Som av en händelse hamnar stora delar av spannmålet i Turkiet, samtidigt som Afrika svälter och Indien inte klarar av att öka sin produktion som de hoppats, tvärtom har de hamnat i nöd pga klimatet.


Hur sover ni, den politiska majoriteten i Sveriges Riksdag?


10 juni 2022 Anders DrejareTre månader av terror, militära övergrepp och destruktion av ett samhälle


Natten till i morgon innebär att vi nu går in i den fjärde månaden av krig i Europa. Under veckor och kanske månader innan var alltför många invaggade i tron att alla dessa mobiliserade stridskrafter bara skulle skramla och sedan återvända till sina baser.


Att åtminstone den västerländska delen av världsamfundet inte orkat stoppa denna urskiljningslösa förgörelse och död för vaniga människor är obegripligt, jag skäms över vår oförmåga.


23 maj 2022 Anders DrejareSnälla hjälp Sverige


Vem ska rädda Sverige? Idag presenterades den utredning på fyrtio sidor som gör upp med tvåhundra års svensk alliansfrihet. Blir vi tryggare innanför NATO än att stå brevid och är det rätt att forcera beslutet? Vad säger analysen om vår säkerhet, om processen inte blir så smidig som man hoppas - precis, ingenting!


Kanske det mer handlar om att vi får hjälpa Moldavien med sin borttappade region Transnistrien eller Polen eller Bulgarien eller Rumänien; än att NATO ska behöva hjälpa Sverige. Eller att vi ska ställa upp för våra baltiska grannar? Dom som vi lämnade ut under förra storkriget? Det vore ju en senkommen men rimlig gest. Sverige har hur som helst en nyckelroll för Östersjön.


Men hur kan motivet att gå med i NATO vara att spara pengar och få hjälp om ryssen kommer? Tillbaka till oss igen som på 1700-talet? NATO skapades 1949 som en reaktion på andra världskriget. Har vi glömt att världens absoluta stormakt för 50 år sedan använde kemiska stridsvapen och skulle bomba ett asiatisk land tillbaka till stenåldern? Det finns alltid Good Guys & Bad Guys, tyvärr behöver de inte alltid vara de samma över tid.


13 maj 2022 Anders DrejareMors Dag


Idag firas Mors Dag i Ukraina, en dag som blir så speciell nu när familjer skingrats och barnen vaknar om nätterna för att se vilka som finns nära dem.


USAs president Biden skickade sin hustru för att gratulera alla mammor genom att träffa Ukrainas presidentfru. Rysslands president Putin skickade ännu en missil. Just denna dag utplånades en skola liksom många av de familjer som sökt skydd där.


Imorgon är det 9 maj och segerns dag över nazisterna 1945.


8 maj 2022 Anders DrejareHelvetet finns på jorden


Helvetet är inte någon myt, religös föreställning eller prosaiskt begrepp. Det skapas av människor varje dag och i olika skepnader men är likväl ett helvete.


5 maj 2022 Anders DrejareTack för kaffet


FN's generalsekreterare Antonio Guterres har knappt lämnat fikastunden hos mannen med stålkäken i Moskva, innan han anländer till Kiev och hjälten i miltärgrön tröja; när en missil slår ut ett bostadshus i närheten. För den oresonliga, militära invasionsmaskinen är civilbefolkningen lika mycket kanonmat som deras egna rekryter.


Tjugotvå men allt är som förr. Kina har sin kejsare. Ryssland sin tsar. USA har sina cowboys. Men var är vår Dag Hammarskjöld?


29 april 2022 Anders DrejareVi är alla ukrainare


Vem är förvånad efter Aleppo och Grozny?


Människors utsatthet gör oss alla till ukrainare och jag får lära mig ett nytt ord på engelska atrocities (grymheter, vidrigheter, hemskheter) att lägga till andra ord som violation (kränkning, brott, våldtäkt, vanhelgande, störande intrång, överträdelse) och genocide (folkmord, massmord).


Istället för att blunda får vi också försöka att ta in något av vad det innebär att existera i Jemen, Myanmar, Tigray, Nicaragua eller Xinjiang - bara för att nämna några områden där tillvaron för somliga präglas av allt från övergrepp till folkmord.


Inspelade röster från kriget (i översättning från ryska, i video publicerad av CNN): "We are so fed up sitting here, and I just hope we are not going to get hit ..." But you are going to be a veteran after this special military operaion in Ukraine. Putin has signed a decree "What veteran? They promised us we would all get medals, and money with each medal. But I want to go home, I don't need those medals"


8 april 2022 Anders DrejareEftertankens kranka blekhet


Mitt arbete är att förbygga sjukdom och skada. När det ändå uppstår är målet att begränsa och om möjligt återställa. Jag antar att man i strategiskt tänkande, alltid ska utgå från att det värsta händer. Västvärlden gav bort Ukraina åt sitt eget öde redan när Krim ockuperades. Pandemin går på sparlåga. Nu driver istället denna politiska underlåtenhet oss själva in i enorma problem, som en skugga av smärtan där människor och hela samhället i en av Europas största länder trasas sönder.


30 mars 2022 Anders DrejareSiffror


10 % av Ukrainas befolkning har lämnat landet. 25 % är flyktingar inom landet. 100 % är traumatiserade av en världens största makter. När militära framgångar gått i stå, riktas förstörelsen på befolkningen till ett orimligt lidande.


21 mars 2022 Anders DrejareOmänskligt vansinne


Vi exponerar nu alla fönster på Läkarhuset med en grafisk affisch, maila doktor@drejare.com eller ännu hellre, titta gärna förbi. Du kan få en egen poster-pdf gratis för icke-kommersiell användning.


17 mars 2022 Anders DrejareSverige är inte neutralt


Sverige hotas och försvarets budget ska öka med 50%, kanske bortkastade pengar eftersom ett framtida scenorio inte kommer vara anfall av marktrupper som i Ukraina. Vi har tagit en självklar ställning redan, varför inte gå hela vägen? Igår utplånades en rysk stridsvagnsdivision, kanske med svenska pansarvapen. Inte storsäljaren Carl-Gustav som är pensionerad utan snarare Robot 57 eller Pansarskott 86.


11 mars 2022 Anders DrejareStoppa vansinnet


Vi hoppas på ett mirakel! Sittande på första parkett i realtid, när grannen bankas sönder och samman av ett monster på steroider. Historieböckerna kommer att utvärdera om femtusen svenska pansarskott var tillräckligt.


4 mars 2022 Anders DrejareI en krissituation prövas vänskap


Detta oerhörda övergrepp som pågår är upprörande och sorgligt. Vårt stöd är till det ukrainska folket och vi tänker på er hela tiden. Vi har samma färger - blått och gult. Jag tror inte att denna dårskap är något som det ryska folket önskar heller.


25 februari 2022 Anders Drejare