tipslista

Resklar eller ..?


Så du har köpt en biljett till en avlägsen plats som du knappt hör talas om? Eller kanske någon av de vanliga turistorterna?


Som vaccinatörer vet vi av erfarenhet att man kanske glömmer bort att se över vaccinskyddet till det är dags att packa väskorna. En mailfråga till vaccin@vastertull.se kostar faktiskt inget :) och vi svarar så fort vi hinner. Har du redan vaccinerat dig på Läkarhuset? Då har vi sparat värdefull dokumentation om detta.


Av egen erfarenhet vet jag att den där biljetten som man betalat dyrt för kanske inte är den direkt öppna dörren till upplevelserna som man drömmer om. Den vänliga personen i incheckningsdisken får något av en polisiär myndighetston. Att oförberedd ställas inför frågor som har du förberett Visa? Vart reser du sedan, har du bokat returbiljett? Har du betalat för ditt extra bagage? Det framkommer också att den information du letat upp på nätet inte var helt relevant eller att du glömt klicka i någon ruta när du köpte biljetten on-line. Alla andra för mat på flyget utom du.


Vi svenskar glömmer att elektroniska betalningsmedel inte är optimala i alla lägen över hela världen. Cash is King. US dollar sitter i framsätet på många intressanta, spännande platser. Sedan kan man ju fundera på vart växlingen ska ske. Vissa valutor får inte heller lämna landet om du får pengar över tills du ska hem. Den där romantiska afrikanska ön har ATM maskiner på flygplatsen men det är inte alls säkert att någon enda av dem fungerar just när du står där eller att just ditt kreditkort får nobben. I badparadiset kräver man kanske extra avgifter i fall du handlar med kortet, om de ens accepterar det.


Hur ska man uppföra sig och klä sig på det nya resmålet? Titta på the locals och inte på andra turister. Vår exponerande kroppsdyrkan bör ges utlopp i mer privata situationer och inte på 7-Eleven eller lunchstället. Att visa vänlig artighet och respekt är vinnare som inte kostar något.


Jo, jag skrev flygbiljett inledningsvis eftersom våra längre resor tyvärr sällan är klimatsmarta. Du kan betala en slant extra förstås som kompensation men utsläppen är ju än så länge lika smutsiga ändå.


Det finns förnumstga listor om alla praktiska saker att packa med sig. Som kronan på verket har vi själva listat resenärens varnande variant på safarientusiastens the Big Five. Ha en skön resa med oförglömliga minnen!


PS ... men ska man resa till vilket land som helst, kan du som turist blunda för regimer eller företeelser, där befolkningsgrupper förföljs eller grannstater utsätts för övergrepp? Detta tål att fundera på. En gest att bidra till att kompensera för en omoralisk maktapparat, kan vara att stödja lokalt, folkligt förankrad organisationer på ditt resmål.Lista


the Bad Five


(1) droger, bara för att det är lättillgängligt är det inte ok. Om oturen är framme var den omilda behandlingen när polisen plockade upp dig riktigt behaglig jämfört med det vidriga förvar som väntade. Du kanske inte ens själv hade stuvat in den lilla påsen i din packning?


(2) transporter, den där båten, taxin eller ännu hellre mopedföraren kanske inte ger det allra mest förtroendeingivande intrycket men hur mycket säkrare blir det om du själv väljer att sätta dig bakom styret?


(3) mat och dryck, hygien är monumentala för resenären. Mat som är precis nylagad, luktar bra och ser fin är förstås oftast fräsch. Däremot är knappast sk all-inclusive någon automatisk garanti. Varma drycker eller förpackat vatten från medelprisklass och uppåt är hyggliga val.


(4) självmedicinering på lokal apotek eller medhavda medikament, är det klokt? Är du inte särskilt sjuk egentligen så gör det väl ingen skillnad men då kunde du låtit bli. Oftast är det vettigt att konsultera den lokala vården, vilket i praktiken för många turistländer innebär ett privat sjukhus.


(5) sex är väl en mänsklig rättighet och hur naturligt som helst? Om du tvekar, låt bli (vettig tanke för alla sorters mänskliga aktiviteter). Om det dessutom kostar pengar så kanske någon värderar dig ännu mindre? Respekt och ansvar, tack.


Skriv gärna restips till hello@vastertull.se

Vi publicerar de som vi tycker har allmänt intresse, troligen i redigerad form med avpersonifierad signatur (!)Anders 2019-10-14

upphittad anteckning i min telefon