HPV

HPV


Herpes papillomvirus kan ge kondylom, könsvårtor och cellförändringar eller cancer i underlivet hos främst kvinnor men även män. HPV virus ingår i det nationella vaccinationsprogrammet i Sverige för flickor i skolåldern. Forskning har visat minskad cancerrisk även hos som pojkar vaccinerats och detta sker i vissa andra länder.


Man har också sett att vuxna kvinnor får ett skydd mot HPV-relaterade sjukdomar, skyddet blir dock sämre för dem som redan har fått en HPV-infektion.


GARDASIL är det HPV vaccin som funnits längst och för närvarande är det andra fabrikatet CERVARIX vaccin inte tillgängligt. Skillnaden mellan GARDASIL och GARDASIL 9 är att den senare ger skydd för fler typer av HPV virus (9 jfr 4), priset är lite högre men pga nyttoeffekt är det GARDASIL 9 som erbjuds på Läkarhuset.


SCHEMA: HPV-vaccin ges i 2 doser för fullgott skydd till yngre personer, den andra dosen ges tidigast efter 6 månader och senast inom ett år. Medelålders personer rekommenderas 3 doser, samma som gällde för ungdomar tidigare och kanske forskningen kommer att visa att även 2 doser räcker?

GARDASIL 9