TBE

TBE


Hjärninflammation som förekommer i Europa, orsakas av ett virus och sprids av fästingar. TBE orsakar en inflammation i hjärnvävnaden, ger neurologiska symtom och kan leda till livslånga skador. TBE är inte botbar.


Den andra sjukdomen som fästingarna kan sprida är borrelia, som kan behandlas med antibiotika men inte ger immunitet. Ett vaccin förväntas vara tillgängligt först om några år.


SCHEMA: 3 doser i intervall under 1 år. Dos 2 efter 1- 3 månader och dos 3 efter totalt 9 - 12 månader, därefter påfyllnadsdos var tredje till var femte år. Personer från 50 års ålder behöver en extrados i början för att nå fullgod immunitet, det finns också möjlighet att starta upp med ett snabbschema första 3 doser på 3 veckor.


ENCEPUR, FSME IMMUN


ENCEFALIT: Hjärninflammation där det finns möjlighet till immunitet genom vaccination; aktuella är TBE inom Europa som sprids av fästingar och Japansk Encefalit i Sydostasien som sprids av myggor.


BORRELIA är en annan fästingburen sjukdom, som orsakas av en bakterie. Det finns möjlighet att behandla denna med antibiotika. Vaccin mot Borrelia kan förväntas inom ett par år.