HT_20200506


Insändare  "Som läkare är jag oroad: "Vad borde vi göra annorlunda?"  publicerad 2020-05-06 Hudiksvallstidningen


I mitt arbete som husläkare är jag starkt kritisk till att offentliga institutioner och myndigheter ibland motarbetar vårt gemensamma ansvar för att skydda dem som har mest risk i samhället, skriver Hudiksvallsläkaren Anders Drejare.


Situationen är fortsatt oroande, vad händer och vad borde vi göra annorlunda?

Vi är mitt upp i den allvarligaste pandemin i modern tid och med konsekvenser vi inte kunnat förställa oss för tre månader sedan. Vår nya verklighet, ett virus som slog in i samhällskroppen likt en torped.


I mitt arbete som husläkare är jag starkt kritisk till att offentliga institutioner och myndigheter ibland motarbetar vårt gemensamma ansvar för att skydda dem som har mest risk i samhället.


Försäkringskassan har avslagit förlängd sjukskrivning för flera av mina patienter med allvarliga diagnoser. De är hänvisade att gå tillbaka till jobbet trots att Försäkringskassans handläggare vet att dessa individer förmodligen inte överlever en allvarlig covid-19-infektion.


Region Gävleborg ser inte värdet av att ge privata läkare möjlighet att vara återhållsamma i kontakten med riskpatienter. När det är möjligt och behov föreligger, ska vi kunna handlägga deras vård på telefon eller digitalt med ersättning. Som jämförelse har Region Sörmland tagit ett eget klokt beslut och arvoderar dessa ställföreträdande läkarbesök.


En personal på ett särskilt boende i Hudiksvall hade ett ärende till en av avdelningarna, en vanlig dag på jobbet men fick inte information om att det fanns covid-19-smitta på avdelningen. Hen insjuknade med feber och allmän sjukdomspåverkan. Chefen tyckte att test inte var aktuellt, trots att hen rimligen råkat ut för en arbetsskada på grund av bristande arbetsmiljö. Verkligheten är att vårdpersonal dör i covid-19.


Sveriges statsepidemiolog är bekymrad över situationen i äldrevården, vi har inte lyckats skydda de gamla i tillräcklig utsträckning. Många äldre som bor hemma är beroende av omvårdnad och tillsyn av hemtjänsten, får acceptera att olika personer vistas i deras bostäder ofta flera gånger per dygn utan att regelmässigt skydda vare sig de gamla eller sig själva. Vi vet att man kan bära corona-smitta utan att ha symtom. Till dags dato har enbart i Sverige tre gånger så många personer dött med covid-19 som Norge, Danmark och Finland tillsammans.


Många fina och kärleksfulla initiativ tas för att hjälpa varandra att förmedla glädje och samhörighet i en svår tid till våra medmänniskor. Något jag hoppas vi kan hantera bättre är distansen i livets slutskede; att anhöriga inte finns med vid sidan av en covid-19-sjuk person under dennes sista tid. Hur empatisk vårdpersonalen än är, så kan man inte ersätta nära anhöriga och det blir psykiskt slitsamt också för de som vårdar.


Anders Drejare